Kami dah pun booking kambing 2 ekor untuk majlis yang bakal berlangsung pada 30/11/2013
Lagipun penjual kambing tu boleh sembelih sekali kambing tu
Jadi MIL cadangkan agar tumis siap siap dan masak tanpa santan daging kambing tu
bagi mengelakkan daging tu rosak memandangkan 2 ekor kambing nak sumbat dalam peties mana kan.
my hubby pun pergi uruskan kambing semua tu dalam kul 4.50 ptg
pas tu gi ambik bunga telur dari umah mak aku di Kala Nerang bagai
makanya dah malam la baru dpt balik umah pendang tu
Kami dah bersiap sedia menanti kambing untuk di masak
So, My MIL dah pesan kambing tu even dah di lapah bagai kena la salai dulu
untuk hilangkan semua bulu bulu yang masih melekat tu.
petua dari kazen hubgy, kalau nak lapah kambing kena kaki ke atas dan kepala ke bawah
so, daging tu nanti tak de la bisa..
Bisa tu merujuk kepada bila makan suka dok sakit kepala la, darah naik la..ha gitulah..
untuk kambing yang arwah ayah niat tu, kami wat masak kurma
untuk kambing aqiqah Aleesya, kami wat masak gulai dengan umbut pisang.
Kami masak malam tu jugak. tapi tak letak santan. so esoknya baru letak santan
hampir 3 pagi jugaklah nak siap kan semua tu.
Aku dah pening menonong sebab dah letih,
nyaris nyaris nak tertungging masuk kawah ko..
sib baik hubby sempat paut, kalau idah dah jadi daging qurban manusia.. kikikikik..
Note: esoknya bangun awal nak bersiap sedia untuk Naiim berkhatan.