Wednesday, December 8, 2010

Jodoh!! Pilihan atau Ketentuan...

A'kum dan salam sejahtera buat pembaca di luar sana. N3 ku ini bukanlah untuk mengata mengumpat atau mengkeji sesiapa. Tapi, inilah cerita sebenar dan bolehlah dijadikan iktibar jika mahu mahu la. tepuk dada tanya lah Iman.


Perkara ni sudah lama berlaku, sejak aku belum mendirikan rumahtangga lagi. Tapi recently aku mendapat tahu akan kesudahan cerita cinta yg penuh romatis di permulaanya.


Harap harap pembaca yg belum berumahtangga, sila ambil cerita ini sebagai iktibar.Supaya cerita ini dapat membantu anda membuat pilihan yg tepat ok.
Sewaktu usiaku dalam lingkungan 20-an , aku tinggal serumah dengan beberapa org teman. Umah sewa. Dalam ramai ramai tu, ada la 2 org jer yg dikategorikan sebagai andartu. Tapi ok lagi dorang tu masih bergetah dan lawa. Bukannya tua sangat pun time tu, dalam 35 cam gitu lah. Tapi, dorang tu rasa yang dorang dah tua.


Ada seorang kakak tu, dia menjalinkan hubungan dengan Suami orang. Kemain lagi la bergayanya, tambahan pulak suami org tu duit berkepok kepok. Selalulah, bila balik dating, bawak balik itu ini. dapat bunga ler, baju ler, handbag la. mcm mcm. Yang herannya, kalau la suami org tu beriman, kenapa Hari valentine dia sambut?????
wah naik jeles kami tengok ni. Tapi... nak wat per kan, kena sembunyi sembunyi, takut isteri si lelaki tadi tahu. habis la.
Kami ada la nasihatkan dia, jgnla mcm gini kak. kesian isteri dia. kalau akak kat tempat dia, sedih tak?
ha.. mulalah kami dimarahnya. Korang jeles sebenarnya. Apa nak heran, jadi yang kedua ke, ke tiga ka, asal duit berkepok kepok dah ler. Kalau dia balik umah bini dia, aku kat sini boleh rileks rileks. kongsi pun tak per, janji bulan bulan cukup makan pakai dah!!!. korang budak budak mentah apa tau.


Aku tak mau jadi mcm korang, dapat pak we, nek motor jer, makan pun kat warung. sengkek!!!. Nak beli itu ini kena guna duit sendiri.
Tak per la kak, susah senang kami harungi bersama, so bila tua lebih berkat.

Pas aku kawin, bagainya aku dpt tau dorang dah kawin, isteri tua kat Penang & kakak serumah aku tu isteri muda duduk kat KL.
Recently, aku dapat tahu yang kakak serumah aku tu tak der zuriat dalam perkahwinanya, pas tu suaminya pulak kena potong kaki sebab kencing manis. Then, bila dah sakit, tentulah di jaga oleh si isteri tua. betul tak?


Sekarang tinggallah kakak tu kat KL. nak tengok suami dah tak boleh, sebab dah sakiti hati isteri tua dulunya. Makan minum sapa lah nak tanggung. Nak harap suami, dah terlantar sakit.Aku memang kesian kat dia.
Ni lah dikatakan, Jodoh tu kalau tak der kena usaha untuk mencari, tapi kalau cari jodoh tu, pilihlah yang beriman, jgn pilih duit kepok kepok jer. Ingatlah masa depan.Nota:- kekadang nasihat daripada orang yang lebih muda pun harus diambil kira. jgn ingat kita terlebih makan garam, semua yang kita buat tu betul. Aku diakan agar kakak serumahku itu, sentiasa bermuhasabah diri sempena Ma'al Hijrah ni...

Maal Hijrah..

Apakah pandangan anda tentang Maal Hijrah? Adakah sambutan Maal Hijrah hanyalah cuti umum atau permulaan tahun baru dalam kalendar Islam yang semakin kurang dihayati pengertiannya sehingga ia semakin tidak membawa apa-apa makna, selain waktu senggang untuk berehat.

Tahun baru dalam Islam bukanlah sambutan perayaan atau simbolik semata-mata, tetapi membawa maksud yang lebih mendalam.

Faktanya, umat Islam memahami bahawa tahun Hijrah yang kini sudah mencapai angka 1432 menandakan perpindahan besar Nabi Muhammad SAW serta pengikut Baginda dari Makkah ke Madinah. Hijrah Rasulullah menandakan lembaran baru terhadap penyebaran Islam yang lebih makmur.

Hijrah menurut pengertian umum ialah meninggalkan larangan Allah dan melaksanakan perintah-Nya, bagaimanapun dalam pengertian yang lebih luas, ia membawa maksud keluar daripada medan perjuangan yang sempit ke gelanggang yang lebih luas dan ia adalah pemisah di antara yang hak dengan yang batil.


" Terkenangku di waktu sekolah rendah. Bila tibanya sambutan Maal Hijrah, akulah org yang sibuk kat Pentas beramai ramai bernasyid lagu Maal Hijrah" memang seronok time tu.

Sejak ke sekolah menengah ku dah tak aktif buat semua tu. sebab masih ada insan lain yang lebih aktif dariku. hiksss. Ingat lagi ku lagi itu:
Satu Muharram Detik Permulaan
Perkiraan Tahun Islam Hijrah
Perpindahan Nabi dan Umat Islam
Dari Kota Makkah ke Kota Madinah

Atas Keyakinan dan Iman Yang Teguh
Kaum Muhajirin dan Ansar Bersatu
Rela Berkorban Harta dan Nyawa
Demi Menegakkan Islam Tercinta

Hijrah Itu Pengorbanan
Hijrah Itu Perjuangan
Hijrah Itu Persaudaraan
Hijrah Membentuk Perpaduan

Oleh Itu Mari Semua
Kita Sambut Maal Hijrah
Tingkatkan Semangat Tegakkan Syiar Islam
Untuk Sepanjang Zaman
nota:- bila tiba tahun baru ramai umat islam yg sibuk nak ada azam thn baru. Tapi, berapa ramaikah yang mempunyai azam baru bila tiba sambutan Maal Hijrah??
Semoga ku sentiasa bermuhasabah diri dan berubah ke arah kebaikan. amin...