Monday, March 30, 2020

Day 12,PKP COVID 19_Bihun Sup Siam

Dah Pukul 6ptg, kerja belum siap lagi..
tak pe kita sambung esok k,
perut pun dah berkeroncong...
today ibu sibuk, so tea time..

eh eh.. encik suami tengah bersilat kat dapur..
ok, faham tu tandanya kena punch out dah..


tetiba dia hidangkan isterinya bihun goreng siam..
mmm.. thanks dear..


oklah, I shutdown computer and enjoy your masakan k.



Day 12,PKP COVID 19

hai..
hari dah hari ke 12 PKP sempenan Covid 19 ( 30/03/2020)

Hari ni hari isnin, jam 8.00 pagi dah bukak laptop ngadap keja pejabat.
cara we all punchcard ialah dengan say good morning to whatsapp group.
Then GM akan bagi assignment dan date line.
Luckily date line untuk assignment today date line nya pada Jumaat ni..
pew..lega.

Aku mcm biasa la, sambung kerja kerja hari jumaat yang terbengkalai
aku ngan my assistant pun communicate melalui email
yer la, kena la ada record yang kami memang buat kerja dari rumah..

pukul 12.00 kena stop kejap keja. ( Brreak Time)
kena bersilat pulak kat dapur

Hari ni aku masaka sambal tumis Jering..
Ada la balance Jering dalam peti ais
nak buat ulam dah tak best sebab jering dah keras, so kita buat sambal jer la..

comel tak jering I, gemuk gemuk sihat jer..



kita kupas jering tu, rendam dengan air dalam sejam untuk mudahkan kita kopek kulitnya
kemudian rebus pertaman, setelah air mendidih buang airnya
rebus lagi setelah mendidih buang airnya

kemudian kita goreng buah jering tadi yer. kemudiang angkat.
tumis cili bila dah mendidih masukkan jering yangtelah digoreng tadi
masukkan garam secukup rasa.. siap


tara dah siap sambal...
normally aku letak sedikit ikan bilis,
tapi nama pun PKP, masak je apa yang ada kat rumah
makan ala kadar jer..

masak sikit jer sebab aku sorang je yang makan sambal jering ni
en.suami tak makan pun..
hehehehe...



Dah siap makan lunch, rehat kejap
kita sambung kerja office semula..
sampai la punch out..