Saturday, April 7, 2012

Ambulan tbesar & tpanjang d Dunia

Kebiasaannya jika berlaku sebarang benca seperti tanah runtuh, sudah pasti kita akan mempunyai masalah untuk membawa ramai pesakit dengan ambulan.

Hal ini kerana sebuah ambulan hanya boleh memuatkan seorang pesakit kritikal sahaja, dan ini menyukarkan membawa ramai pesakit ke hospital. Kini terdapat sebuah ambulan canggih yang mana ia mampu membawa sehingga 100 orang pesakit dalam keadaan sakit ringan dan lebih daripada 40 dalam keadaan sakit tenat/berat.Ia turut direkod dalam Guinness sebagai ambulan terbesar di dunia bawa pesakit yang ramai ke hospital. Jom layan gambar ambulan pelik di bawah ini.

Besar kan ambulan ini? Tetapi jika berlaku kemalangan dan melibatkan pesakit yang tidak ramai, agak tidak berbaloi sebab dalam kenderaan yang besar ini sebenarnya memerlukan kos perjalanan yang tinggi. Tambahan pula, nak bawa laju pun, kena tengok kiri dan kanan. Ibarat macam kenderaan bas la juga kan. Tidak boleh dipandu laju untuk elakkan ia terbabas.

memang sesuai digunakan bila ada bencana seperti, ributtaufan tsunami, tanah runtuh dan banyak lagilah. Jika berlaku kecerderaan dalam jumlah yang ramai. ha.. sekali angkut ja, penuh Hospital.