Sunday, November 17, 2013

Tauhu lembut bersama ayam cincang

Semalam, terasa nak makan tauhu lembut.
Tauhu lembut ni susah sikit nak handle time memasak. Kalau aku le
sebab teksturnya yang lembut mudah pecah .
So, selalunya tauhu lembut ni aku wat inti dalam gulungan rice pepper je

Tapi kali ni, aku ternampak satu resipi tauhu bersos kicap halia
tapi akutak bape gemar kalau tauhu letak kicap.
makanya mulalah dok main tokok tambah bahan bahan kan.

godek godek dalam peties ada lebihan isi ayam tanpa kulit lebihan aku wat 
burger ayam goreng that day.
so, pe kata kalau aku masak je la ngan tauhu lembut ni kan..kan..

kalau korang yang tengah diet memang sesuai 
tapi kalau tak berdiet pun boleh la try. sebab sedap tau.

Bahan bahan
2 ketul tauhu lembut
1/2 ketul isi ayam bahagian dada ( cincang)
2-3 sudu mix vegetable. ( beli yg sejuk beku tu)
2 sudu olive oil
2 ulas bawang putih ( dicincang halus)
2 sudu sos tiram
2 sudu sos cili
sedikit bancuhan tepung gandum/jagung ( aku guna tepung gandum)
1/2 cawan air
garam secukup rasa.

Cara cara
Stim 2 keul tauhu dalam 10-15 minit ( ketepikan)
panasakan kuali
masuk daging ayam yg di cincang masak sekejap
then masukkan mix vegetable
kemudian masukkan bawang putih
then masukkan olive oil ( kacau sekejap)
then masukkan, sos cili dan sos tiram
masukkan garam secukup rasa
masukkan sedikit air
biarkan sehingga mendidih
last masukkan bancuhan tepung jagung/gandum


cara menghidang
letakkan 2 ketul tauhu yg di stim tadi ke dalam pinggan/piring
kemudian curahkan bahan bahan yangtelah di masak
siap untuk di makan.

 
*** korang boleh je ubah/olah isi ayam tu di tukar kepada udang/sotong**


Note: Try! and you won't regret..
 

Aku meratah je, tak makan dengan nasi pun. ngeeee