Monday, November 29, 2010

Sotong Goreng Tepungku..

Kebetulan aku dapat sotong ni FOC. Pas tu dok fikir la nak masak apa. Hubby still sakit gigi. Mesti la tak leh nak makan. Sotong ni besar lak tu. penuh pinggan. sekor dia jer. Kalau buat masak tak ler sedap sangat . Aku suka sotong yg bersaiz sederhana kalau nak masak.


Punya ler tebal isinya. Sampai kat rumah belek belek stock tepung aku katdalam lemari tu. mmmm... buat goreng tepun pun ok gak ni.


Tepung yg aku guna utk goreng sotong ni, sebenarnya aku perolehi dari my step mother. Orang jemaah tempat dia mengaji yang jual. memang laku. kekadang bila aku order, asyik out of stock jer. Memang aku bangga la org islam kita boleh buat tepung yg sedap kalau nak bandingkan dengan tepung goreng yg ada kat pasaran.




Nak masak pun senang. tak yah ler nak bancuh bagainya. cuma gaulkan kat sotong tu jer. bila goreng, tepung tu memang melekat kat sotong. tak ler mcm tepung kat pasaran yang kena letak putih telur dulu sebelum di campur ngan tepung. Memang senang la.





hmmm... ni ler hasilnya bila dah siap di goreng. memang marveles. Sotong pun tak kecut. Oleh kerana tepung ni memang sedap. aku baru jer order 2 kilo. untuk stock. tepung ni boleh goreng ayam, udang & ikan.



walaupun aku goreng sekor je sotong tu , dapat sepinggan ko. aku makan ngan Amirul pun tak habis. Ku simpan sikit untuk my SIL yang balik kerja kul 11:00 mlm nanti. Bila hubby dah baik sakit gigi, aku nak wat utk dia.



Ni ler baru sotong Goreng Tepung. Selalu order kat restoren, dorang wat cokodok sotong. Memang geram, bila order sotong goreng tepung, pas tu dapat cokodok sotong. Dah la tak sedap. kena bayor lagi.





Senang tul hati ni, bila dapat wat sendiri makanan kegemaran. Kolestrol????? pas ni steam bawang putih makan ngan nasi utk potong kolestrol k...








6 comments:

  1. haaaaa puas hati buat sdiri yek..mmg klu kt restoran..mahal je lebih pastu dpt plak cekodok sotong..haih..susah nk jmpa yg best..

    ReplyDelete
  2. buat sdiri lg bestt...

    uitt apa tepung tu ek? cm nk try jerk...hehe

    ReplyDelete
  3. nti ko order tuk aku eh tepung tu...nmpk menarik

    ReplyDelete
  4. shedapnya ..tertiba je lapar..

    ReplyDelete
  5. cedapnyer....!!!
    leh i try wat...=)

    ReplyDelete
  6. cedapnyer....!!!
    leh i try wat...=)

    ReplyDelete