Hari ni aku nak kongsi satu resipi yang aku gunakan Natural Set yogurt by Nestle
bahan bahan ( perapan daging)
2 ketul daging tanpa tulang, senang anak anak aku nak makan
kalau ada yg tulang rusuk tu lagi bagus
serbuk pati ayam, oregano,lada hitam, rosemery memasing 1/2 sudu
2 ulas bawang putih di racik halus
olive oi
cara cara
ketuk ketuk daging tu supaya lembut
satu kan semua bahan bahan di atas dan perap daging selam 30-45 minit
kemudian gunakan grille pan/magic pan untuk grille daging tadi
grille hingga masak.
seperti gambar di bawah
Bahan bahan utk source yoghourt black pepper sauce
Bahan A
2 biji kentang di kupas kulit dan di potong dadu
1/2 ulas bawang besar
sesudu serbuk pati ayam
Bahan B
3/4 capsicum- potong dadu
1/2 biji tomato -potong dadu
sesudu lada hitam ditumbuk
Carrot- potong dadu
brokoli
2 Sudu yogurt Nestle Natural Set yogurt Asli
Cara membuatnya
Bahan A di rebus sehingga kentang menjadi empuk
kemudian kisar semua bahan yang di rebus.
Gunakan Pan/magic Pan yang sama yg digunakan utk grill daging tadi
Masukkan Bahan A yang direbus tadi
kacau sehingga sebati dengan juice yang di hasilkan sewaktu gille daging tadi
masukkan black pepper
setelah mendidih masukkan sayur sayuran tadi
1/2 biji tomato -potong dadu
sesudu lada hitam ditumbuk
Carrot- potong dadu
brokoli
2 Sudu yogurt Nestle Natural Set yogurt Asli
Cara membuatnya
Bahan A di rebus sehingga kentang menjadi empuk
kemudian kisar semua bahan yang di rebus.
Gunakan Pan/magic Pan yang sama yg digunakan utk grill daging tadi
Masukkan Bahan A yang direbus tadi
kacau sehingga sebati dengan juice yang di hasilkan sewaktu gille daging tadi
masukkan black pepper
setelah mendidih masukkan sayur sayuran tadi
kemudian masukkan 2 sudu yoghourt dan kacau hingga sebati
kemudian sedia di hidangkan.
hmm... aku goreng sikit kentang sebagai penyedap rasa untuk anak anak aku.
selalunya sos black pepper ni kosong je tanpa sayuran kan, memandangkan anak anak aku
memang hantu sayur so, aku masukkanlah sayur sekali
hmm... untuk pengetahuan korang, bila campurkan sedikit sayuran supaya mendapatkan
kemanisan original dari juice yg di hasilkan oleh sayuran tadi.
Then, untuk sos ini aku jadikan kentang sebagai agent pemekat dan bukannya tepung
seperti kebiasaannya kan.
Ni adalah plate Aleesya, ketulan tu adalah capsicum, mungkin dia rasa lain kot, that why dia tinggalkan
hahahaha.... maklumlah cupsicum tu mahal, so aku memang jarang beli
Si Naiim leklok je makan dengan garfu dan pisau, sekali Aleesya angkat seketul daging tu
main kokak je..Pas tu datang sengih sengih tunjuk gigi kat aku
sebab nak suruh tanggalkan lebihan daging yang lekat kat gigi.
muahahaha...
kemudian sedia di hidangkan.
hmm... aku goreng sikit kentang sebagai penyedap rasa untuk anak anak aku.
selalunya sos black pepper ni kosong je tanpa sayuran kan, memandangkan anak anak aku
memang hantu sayur so, aku masukkanlah sayur sekali
hmm... untuk pengetahuan korang, bila campurkan sedikit sayuran supaya mendapatkan
kemanisan original dari juice yg di hasilkan oleh sayuran tadi.
Then, untuk sos ini aku jadikan kentang sebagai agent pemekat dan bukannya tepung
seperti kebiasaannya kan.
Ni adalah plate Aleesya, ketulan tu adalah capsicum, mungkin dia rasa lain kot, that why dia tinggalkan
hahahaha.... maklumlah cupsicum tu mahal, so aku memang jarang beli
Si Naiim leklok je makan dengan garfu dan pisau, sekali Aleesya angkat seketul daging tu
main kokak je..Pas tu datang sengih sengih tunjuk gigi kat aku
sebab nak suruh tanggalkan lebihan daging yang lekat kat gigi.
muahahaha...
Note: ada lagi lebihan yogurt kat dalam peties, rasa nak buat smoothie la pulak.