Thursday, July 5, 2012

keliru dengan isyarat ‘lapar’ atau ‘dahaga’.?


 

Air merupakan elemen penting untuk membantu meningkatkan metabolisme badan
PERNAHKAH anda kecewa dan hampir putus asa apabila usaha mengurangkan makan dan kesanggupan berlapar masih tidak berjaya menggerakkan jarum alat penimbang seperti diharapkan?

Sebenarnya ramai orang di dunia ini berkongsi pengalaman sama dengan anda. Ini antara cabaran yang dilalui semua orang.

Bezanya, ada orang mempunyai keazaman lebih tinggi untuk mencapai cita-cita mereka, walaupun banyak halangan.

Untuk mengurangkan berat badan, menahan makan saja tidak cukup. Ia perlu disertai dengan senaman dan minum banyak air iaitu sekurang-kurangnya enam hingga lapan gelas sehari.

Air adalah elemen penting untuk membantu meningkatkan metabolisme badan dan mempercepatkan proses pembuangan lemak, kata Ketua Unit Pengurusan Pemakanan dan Reproduktif Lembaga Pembangunan Penduduk dan Keluarga Negara (LPPKN), Kamarul Faridah Kamarul Zaman.

Untuk kekal sihat dan bertenaga, setiap orang perlu minum sekurang-kurangnya enam hingga lapan gelas sehari. Air penting sebagai bahan ‘pembersih’ kerana ia memudahkan proses penyingkiran bahan buangan daripada badan.


Namun, ramai keliru dengan isyarat ‘lapar’ atau ‘dahaga’. Kekeliruan ini menyebabkan ada orang mencari makanan setiap kali satu daripada isyarat ini diterima otak. Akibatnya berat badan bertambah tanpa disedari.

Masalah ini lebih ketara di kalangan orang tua kerana deria rasa mereka menjadi kurang sensitif. Tidak hairan jika ramai orang tua mengalami masalah kekurangan air dalam badan.

Bagi individu yang turut mengalami kekeliruan ini, langkah terbaik ialah minum air setiap kali anda terasa lapar. Tidak mengapa jika terlebih minum kerana kesan sampingannya hanya kita kerap berulang ke tandas.

Jika terlebih makan, kesannya lebih payah kerana ia merumitkan masalah berat badan berlebihan yang sedia ada. Jangan tunggu hingga terlalu dahaga untuk minum kerana ia sebenarnya menandakan badan kita mengalami masalah kekurangan air (dehidrasi).

Tidak perlu tunggu terasa dahaga untuk minum kerana badan kita memerlukan kira-kira satu liter air sehari untuk berfungsi dengan baik.

Usah risau minum banyak air kerana ia tidak mengandungi kalori. Malah, ia baik untuk buah pinggang yang bertugas menapis darah dan menyingkir bahan toksik daripada badan.

Bagi individu yang mahu menurunkan berat badan, minum setiap kali sebelum makan. Air membuatkan kita terasa cepat kenyang dan ini secara tidak langsung dapat mengelakkan kita makan banyak.

Bagaimanapun, jangan sampai tidak makan kerana apabila terlalu lapar kita terdorong untuk makan lebih banyak melebihi keperluan. Lapar menandakan badan kita kekurangan glukos dan meningkatkan keinginan untuk makan banyak.

Air yang dibincangkan di sini ialah air masak atau mineral iaitu air yang tiada kalori. Pun begitu, ia bukan bermakna anda tidak boleh minum air manis tetapi ia tidak disarankan bagi individu yang mahu menurunkan berat badan.

Jus buah juga antara pilihan baik untuk diambil sebelum makan, tetapi pastikan ia tidak ditambah gula bagi memperbaiki rasanya.

Lebih baik jika serat buah berkenaan dimasukkan bersama kerana ia bukan saja membuat anda berasa lebih cepat kenyang, bahkan melancarkan proses penghadaman.

Jus buah mempunyai banyak manfaat kerana ia mengenyangkan, banyak khasiat dan kaya serat. Kandungan gula semulajadinya memenuhi keinginan anda untuk minum atau makan makanan manis.

Malah, makan buah-buahan juga cara terbaik untuk menurunkan berat badan.

Namun, jangan terlalu gembira jika berat badan turun mendadak walaupun anda sentiasa dahaga dan kerap buang air kecil kerana ini tanda utama penyakit kencing manis.

Biasanya pesakit tidak sedar mereka menghidap kencing manis. Masalah sentiasa dahaga meningkatkan keinginan untuk minum lebih banyak air manis tanpa menyedari ia hanya memburukkan keadaan.

Kencing manis berlaku apabila badan mengalami kekurangan insulin untuk menghadamkan glukosa (gula) untuk dihantar kepada sel.

Sel yang tidak menerima gula akan mati dan ini sebabnya berat badan turun mendadak. Jadi, jika tiga tanda ini ada pada anda, segera jalani pemeriksaan kesihatan bagi mengelak penyakit melarat.

Bagaimana air dapat membantu mengurangkan berat badan? Air tidak mengandungi kalori, justeru ia boleh diambil dalam kuantiti banyak pada bila-bila masa. Ia membantu mengurangkan kuantiti kalori yang diambil setiap hari.

Walaupun ia juga tidak mengandungi khasiat, air penting untuk membolehkan badan berfungsi secara normal dan menjaga kesihatan.

Selain mematuhi jadual makan, mengurangkan jumlah makanan dan minum banyak air, individu yang mahu menurunkan berat badan mesti bersenam. Tiada kaedah singkat dan cepat untuk mendapat berat badan seimbang.

Paling penting ialah kesabaran dan bersenam secara teratur. Tambah waktu senaman antara 10 hingga 15 minit setiap hari dan tukar rutin senaman anda. Dua kaedah ini sebenarnya ‘mencabar’ dan meningkatkan kadar metabolisme untuk membakar lebih banyak kalori.

Penurunan berat badan melalui senaman dan penjagaan makanan adalah kaedah terbaik. Prosesnya perlahan, tetapi berat badan yang hilang tidak kembali jika ia dijadikan amalan sepanjang hayat.

sumber 


2 comments:

  1. betul tu wantie. Air adalah elemen paling penting untuk menjaga kesihatan tubuh badan. Memang minum air byk tp klu kat off ni kurang minum sikit sal aircon sjuk melampau asyik nak terkucil jek ! hehe

    ReplyDelete
  2. Ada org tak suka minum air masak atau air filter ni...
    Sket2 nk air manis...mm..

    ReplyDelete