Wednesday, December 19, 2012

Australia denda AirAsia RM600,000 kerana sorok caj penumpang

Rasanya perlu di kongsi bersama tentang berita ini
Masa aku booking Air Asia that day, ada jugak terfikir
sebab kat web tu tak de pun tertera extra charge
cuma bila dah tentukan tarikh, then bak buat pembayaran barulah akan 
keluar jumlah sebenar yang perlu di bayar.

Aku ingat benda tu biasa le
sebab setiap syarikat ada Marketing Strategynya yang tersendiri.
mungkin inilah marketing strategy AA.

Tetiba keluar pulak cerita ni....


MELBOURNE (Australia) - Syarikat penerbangan tambang murah AirAsia telah dikenakan denda kerana tidak memasukkan cukai dan lain-lain caj dalam laman sesawangnya.

Syarikat penerbangan itu didenda A$200,000 (kira-kira RM600,000) di Mahkamah Persekutuan Melbourne semalam kerana melanggar peruntukan peletakan harga tunggal Undang-Undang Pengguna Australia, kata Australian Associated Press (AAP).

Suruhanjaya Persaingan dan Pengguna Australia (ACCC) berkata, kes itu berkaitan dengan tempoh 10 bulan ketika laman sesawang www.airasia.com tidak menunjukkan beberapa harga tambang penerbangan.
Ia termasuk semua cukai, duti, yuran dan lain-lain caj mandatori dalam cara yang jelas dan sebagai angka tunggal.


Adei.. ni aku dok bengang ni. AA e-mail ckp flight delay. patut kul 1.30 petang dah jadi kul 4.30 petang.   Adei.. rugi la. aku dah book Hotel bagainya. tak suka la mcm. sib baik tak plan yang lelain lagi. kalau idak hancus semua..


Air Asia oh Air Asia.... ku sedih kerana delaymu...


Note: rugi cutiku kerana AA.

11 comments:

  1. Air Asia mmg gitu la selalu. delay la ape la. mcm2 hal. setakat ni saya x pernah lg naik AA. saya naik flight pun sbb atas urusan kerja. tu sbb x naik AA. hehe

    ReplyDelete
  2. nk pg mana wantie???? mmg byk hidden charges AA ni....dr harga rendah leh jd tinggi..cuba bgtau awal2 kn??

    ReplyDelete
  3. alamak delay la plak..cm ni la kemungkinan2 yg dtg...huhu..

    ReplyDelete
  4. tu la..kesilapan AA..sepatunyer dia nyatakan dgn details dkt website dier..tp airport tax sume tue mmg necessary kita kena byr..

    ReplyDelete
  5. len kali naik je firefly.. hehehe

    ReplyDelete
  6. AA ni kan mmg terkenal dengan delay flight and hidden charges dia. patut pun kena sebagai pengajaran.

    ReplyDelete
  7. betul kak..cakap murah..sekali alahai...ada pula cas tersembunyi

    ReplyDelete
  8. kena denda gak akhirnyer..
    kalau naik AA memang dah redhajer kalau lambat... nak naik MAStu memang tahap tak mampu..

    ReplyDelete
  9. AA ni bab2 flight delay mmg selalu dah

    ReplyDelete
  10. hmm..tak tau lah nk komen...psl akak penah sekali jer naik AA ni pi-balik Kota Kinabalu...hehe..sian, kan..

    ReplyDelete
  11. bagus jugak ada yg nak saman AA..lepas ni jgn byk sgt hidden charge.

    kty byk kali naik AA..ad sekali je delay..patutnya bila delay AA kena le kasi something,

    tp apa pun ,hanya mampu naik AA..je

    ReplyDelete