Thursday, August 22, 2013

Beraya Sampai ke Pagi

On the way balik umah mak aku dari umah mertua
sampai kat Pokok Sena My SIL call tanya kunci keretanya
sebab my hubby ada ubah keta dia sebelum kami bertolak balik tu.

Sekali check..kunci ada dalam kocek seluar my hubby da..
apa lagi.. kena la hantar semula.
Tapi..My hubby balik umah Mak aku dulu, lepas Asar nantilah patah balik pendang
Sib baik umah mertua ngan umah Mak aku cuma 45 minit perjalanan je.

Petang  tu aku tak ikut balik, Aku lepak je umah abang chaq

     Tengok anak anak sedar dok main Congkak. Aku pun nak test power
dah lama tak main kan..
Main ngan adik aku, main ngan abang aku..
asyik kena habu je... kalah teruk aku. hahahaha...

Ni time my 3rd abang main ngan my Step Bother, Abang Syed Mokhtar.
kecoh gak dorang main, confuse plak sape ada buah lagi ke menang,
sape yang dah tak de buah yang menang.
Aku pun dah lupa..

***kamcheng tau kami ngan abang tiri ni***


Kacang pedas ni sedap, banyak pulak aku makan
tak sedar..tengok tengok dah licin. hahaha..

Pas tu suh Kak ipar cari cempedak sebiji aku teringin nak makan cempedak
pokok sendiri. selalu dok makan hat beli je kan.
Usha tengok pokok Rambutan aku dah masak buahnya
Buah rambutan tu, kalau masak pun gini je kalernya.

Sangat sangat suka.. makan  sampai tak hengat.
Siap gi lepak bawah pokok lagi.
 Lama dah aku tak tengok guli kapur ni.

Guli ni dah hilang 2-3 biji sebab Aleesya dok kutip dalam lubang congkak tu
buang entah ke mana.
Last ambik biji getah campur ngan guli ni. barulah boleh main congkak kan.

Kul 11.00 malam baru hubby balik ambik kami anak beranak di rumah abang chaq
Lepas hantar aku balik umah Mak, hubby ke rumah abang chaq semula
sebab abang chaq sembelih ayam kampung.

Aku dah tak de tenaga nak layan ayam kampung memalam .
biarlah kaum adam yang proses ayam tu
nak panggang ke hape ke lantak deme le.


Last, bangun subuh aku tengok hubby dah ada dalam kelambu
time bila dia blaik pun aku tak tau la.
Mak aku cakap hubby balik Pukul 5.00 pagi..


Note: Lawak giler bila hubby cerita perihal ayam kampung yang di panggang
kejap kata  masak  kejap kata tak masak tu. hahahaha

15 comments:

  1. dah lama tak main congkak tradisional tu..yang ada kat umah congkak kaler2 tu..

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum..salam ziarah!! Jemput ziarah blog saya ;)
    http://supplementforall.blogspot.com/

    ReplyDelete
  3. xabis2 lg beraya hang ni no..seronok tgk
    hang lg best..kemana bw camera..aku ni xbw camera..hp lak anak2 aku konker ate cam mn nak amek gambar..huwaaaaa

    congkak lau aku kalah sure angin haha

    ReplyDelete
  4. Bestnya dpt main congkak.. Dah lama jugak akak tak main congkak.. :)

    Jrang jumpa guli kaler gitu.. selalu jernih yer..yg ada..

    ReplyDelete
  5. permainan tradisional yang mengasikkan

    ReplyDelete
  6. dah lama kty tak main congkak..
    ye lah nampak kacang pedas tu mcm sedap jer

    ReplyDelete
  7. dah lama aiza tak main congkak.. masa kat kampung dulu selalu berlawan dengan adik dan selalu kalah.. :D

    ReplyDelete
  8. lamanya tak main congkak.. guli tu pun lama xtengok.. nostalgia betul!.

    ReplyDelete
  9. sakan noo....
    beraya smpi subuh hehe...

    moga ayah kak tie cepat sembuh...

    ReplyDelete
  10. memang raya sungguh2 ni..ph ge subuh berjalan lagi...


    sedap nampak kacang pedas....

    sekarang ni jarang sangat orang layan congkak....kat umah ita pun berabuk duk bwah katil...

    ReplyDelete
  11. bestnya beraya dlm suasana kampung..rindu betul dgn arwah nenek n atok..huhu

    ReplyDelete