Wednesday, August 21, 2013

Raya 2013- Warna Warni Di Aidilfitri kunjungan Ketiga

meh..meh kita wat kecoh dalam rumah Pak Ngah

sampai kat umah  Pak Ngah, kami di hidangkan dengan mcm mcm juadah
macam macam ada ko.
moncong moncong mulut Mak Ngah tu, sembang apa le kan.
Ini mesti kes Abng Ee duduk tu.
cer duduk molek molek..hahaha...
ooo... Abang Ee..protes nak air kopi upernya.
dapat air kopi leh pulak duduk leklok yer...

Lemang ada..ketupat pun ada.
Tangan BIL tu pegang apa ek?
ni dia tuan tanah kedaung tengah wat cakar harimau
sape berani dekat aku pulas kepala..
hahaha....
Actually time ni aku duk suruh si Angah adjust Lense Camera tu.
Tetiba Mak Ngah hidangkan rendang Ayam Hutan.
kami bukannya boleh dengar ayam kampung ke ayam hutan ke
mesti nak terkam punya.

Apa kebenda yang aku tersengih nampak gigi je kat gambar tu
Ni mesti kes abang ipaq aku dok nyakat ni
Aleesya ambik pakej makan dalam balang terus
konker sengsorang
dengan kain ketat dia.
duduk pun tak leh nak rapat. hahahaha...
Tengoklah...aku sedang bersidang.
saiz tu dah le outstanding dari yang lain.
siap senteng tangan baju lagi...
sedap benor ketupat cicah rendang ayam kampung

Mizi..ni dah lebih ni.. org makan ngan ketupas/lemang  ko balun meratah gitu je
tak adil labi..tak adil..

dah riuh rendah kami kat situ, bila ada rendang daging siap cakap
ha.. ni lembu .. lembu hutan.. pas tu kuih pun dah menambah hutan kat belakang
dah buat mcm umah sendiri la pulak..

Aku ngan biras sulung ni tak jumpa tak pe..
kalau jumpa, mcm mcm citer keluar. asyik ketawa je
aku sakat kau, kau sakat aku..
happening lah..
Pakngah ni benornya abang my Father in Law
so, bila dapat berjumpa banyak la  ceritanya tu.

mengikut kata suamiku, dodulu masa dorang kecik kecik..selalu la datang umah Pakngah
Umah Pakngah ni dekat dengan landasan keretapi tau
tak berkesempatan lagi aku nak snap photo time keretapi sedang bergerak..

Lepas kenyang.. kami nak gerak lagi ke rumah Pak Cik pulak.
Mula tu nak pergi ke rumah Kak Ara...
ntah mcm mana pun tak tau le.. tak jadi  la pulak.

So, kami terus ke rumah Pak Cik kat kg Majapahit Tanah Merah Pendang.


Note: Tak snap photo la pulak masa kat umah Pak Cik.

12 comments:

  1. Meriah bila convoi ramai2 cmni..:)

    ReplyDelete
  2. seronok nya..kalau org kg panggil baraan .
    kty ni raya kt bandar je.. cuma raya ke 2 atau ke 3 baru balik kg ..baru g beraya umah makcik pakcik ..

    lps tu nanti tunggu lak pakcik makcik buat openhouse..

    raya kt kg mmg beshkan .
    kty yg raya kat bandar ni ..time raya , mmg terjah rumah kawan2 yg duduk kt kg dlm bandar ni ..

    ReplyDelete
  3. Bestnya g beraya ramai2.. meriah :D

    ReplyDelete
  4. harusss kan berkunjung umah sanak saudara
    mcm2 crita bleh kita kongsi... suka2

    ReplyDelete
  5. kelaka gambo akak tengah wat cekak rimau. hahahaha

    ReplyDelete
  6. Sedap tuh T.. rendang ayam hutan.. bukan senang nak dpt kan..

    Amboi cantik beg raya.. tuh.. :)

    ReplyDelete
  7. memang meriah gile bila konvoi raya ramai2 macam ni....

    ReplyDelete
  8. perghhh smpi cakar harimau pun kuar..siap ngan memek muka
    terbaikkk hahaha

    lau umah sedara dkt2 mmg wajiblah berkunjung..lg meriah lau ramai2...

    ReplyDelete
  9. sesekali berkumpul, riuh umah ye kak.. :)

    ReplyDelete
  10. meriahnya.. tak pernak lagi rasa ayam hutan.. sedap tak akak?

    ReplyDelete