Thursday, September 5, 2013

Siapa Yang membukukan Al-Quran?

Suatu hari, ada la seorang bukan islam yang aku kenal telah berbual bual denganku
sambil berbual.. banyak soal keagamaan di tanya.
melalui pertanyaannya itu
aku dapat mengagak yang lelaki tadi memang ada membaca tentang sejarah islam
dan beliau sedang membandingkan agama agama yang ada di dunia ini.

Dia tahu
Dia tahu, apa itu Dajjal
Dia tahu akan kewujudan Imam Mahdi
Dia tahu tentang kehadiran Nabi Sulaiman
Dia tahu tentang kewujudan 4 kitab , Taurat , Injil , Zabur dan Al-Quran
Dia tahu siap itu Siti Sarah, Siapa itu Siti Hajar
Dia tahu latar belakang Siti Hajar
Dia tahu Syurga dan Neraka


Bila dia bertanya itu ini, aku mencari seluruh kekuatan untuk menjawab
ternyata..banyak isu yang aku tak tahu

Soalan keramat yang ditanya:-
Siapakah yang membukukan Al-Quran?
Nabi Muhammad S.A.W kah?
Wahyu tu apa?

berpeluh tak korang kalau ada orang tanya soalan begini?

Ok, my hubby pernah bagitau yang al-quran di bukukan oleh para sahanat Nabi 
tapi cara pembukuannya itu aku ada 3 cara/peringkat
1) secara menghafal
2) secara menulisnya
3) secara membukukannya dengan menyusun secara teratur.

Sebenarnya terlalu panjang utk di ceritakan dari proses menghafal, menulis dan membuku itu
jangkamasa yang di ambil sehingga berlaku beberapa peperangan
ada yang murtad bagainya.

Jadi aku bagitau secara ringkasnya je lah. sebab nak betulkan pendapatnya 
yang mengatakan Nabi Muhammad S.A.W yang membukukan Al-Quran tu.



Di akhir perbualan, aku ada berkata kepadanya berkali kali,"believe me,
if you try to dig and compare all the religion, at the end you will find islam in your heart..."


Note: Siapa tahu kan.. Allah memberi hidayah kepadanya.

8 comments:

  1. semoga Allah memberikan hidayah kepada beliau untuk memeluk islam..

    ReplyDelete
  2. lari tajuk sket..hehe..
    Orang Islam ni kesian...dh laa dimusuhi oleh agama lain, pastu berpecah berpuak pulak..masing2 nak tunjuk pandai..wujud pulak syiah yg membunuh orang sunni. Dh tu...sesama Islam lain pendapat pun nak berperang..berbunuhan. Lom citer orang Melayu...sesama sendiri nak mendengki. Pantang tgk orang maju.

    Org islam jgk membuat perkara2 yg dilarang..mcm mana agama lain nak respect??
    Takyah gi jauh laa..masa bulan pose hari tu..jiran dpn umah akak membesarkan umah dia. Ada laa salah sorangnya pekerja melayu.
    Tp tak puasa...pagi2 sblm wat keje dh makan dulu, campak jer bungkusan kat parit depan umah akak ni. Isap rokok. Yg lain2 tu cina..
    apa anggapan dorang pd orang Islam??

    ReplyDelete
  3. semoga ALLAH bri hidayah kepadanya..

    ReplyDelete
  4. Insya Allah...mudah mudahan. Just one thing I harap mereka yang bercerita kisah para nabi atau sahabat kat blog.. kaji dan tulis cerita yang sebetulnya. I that day duk baca kisah para sahabat kat satu blog ni untuk refresh my mind, tapi banyak pulak bercanggah cerita kat situ, blog Melayu tu. Tak boleh main2 ngan perkara macam ni kan.

    ReplyDelete
  5. betui..
    kdg2 kita ni..ak la..mmg kurang ilmu dlm islam ni gak..sedih betui..

    semoga org tu terbuka hati nk masuk Islam..

    ReplyDelete
  6. moga ada hidayah untuk nyer satu hari nanti

    ReplyDelete