Monday, October 28, 2013

Pelihara Ikan la Sangatttttttttttt...

Si Naiim tu, angin tak dak ribut tak dak tetiba nak pelihara Ikan 
Dulu masa pelihara ikan puyu sampai mati dah serik tak mo dah
kali ni gi beli lagi anak anak ikan tu.
 
Aku suh je si Naiim le tak dalam balang kuih untuk temporary

Ingat tak dalam entry aku di sini, aku ada cakap yang nak citer tentang Satay
citernya gini... satay tu pun ada 3-4 cucuk je, aku makan secucuk
then balance tu tu si Aleesya kan..kan..

Pukul 10.00pm, cam tu Si Naiim ni nak gi usha le anak ikannya tu
sekali tengok berketul ketul satay lepak dalam balang ikan si Naiim
Muahahaha...
Si Aleesya selamber ja cakap "Ikan akan atay" ( ikan mkn satay)  kui kui
tak jadi nak tido si Naiim terus gi cuci balang ikannya
 
Naiim ngomel ngomel sebab Aleesya la dia kena cuci balang ikan. 
pas tu tak kasi Aleesya tengok dia dok cuci balang ikan tu.

rengek rengek Aleesya ckp " Ngok Ja" Nak Ngok Ja..( nak tengok je)
ok..ok.. aku suh Naiim benarkan Aleesya tengok aja, tapi tak boleh nak pegang ikan tu.

Sekali dia dok seluk balang tu, bila Naiim marah, dia cakap 
ambik ola ja. ( Ambik bola) Guli tu Aleesya panggil bola.
hahahaha... aku ketawa dalam ati tengok gelagat dak Aleesya tu.

Pas semua ok, Aleesya minum susu kat sebelah Naiim
Pas tu si Naiim pun terlelap.
 aku tengok si Aleesya intai intai muka abangnya
terus cakap yang abang dah bum bum.. ( abang dah tido)
ok lah kan..

Aku pun layan jap Candy Craft Saga sebelum nak solat Isyak kejap lagi
tetiba dengar uh ah uh ah, dak Aleesya tu dok carry balang ikan
dok cakap berat la..berat la...
huish... sib baik tak tumpah air dalam balang.
dah carry sampai di dapur

Ku tanya nak wat ape..
Aleesya cakap Ikan nak Ndi ( Ikan nak mandi)
adoi... bergelut aku ngan dia, tak tau nak ckp cam na
supaya dia faham.. 
Mana la ada org mandikan Ikan kan..kan...
marah marah, sampai nyaris nyaris ba bab dia tau.

masa aku nak sembahyang Isyak tu, dia mintak nak tengok ikan lagi
untuk make sure yang dia tak bawak balang tu ke bilik air, aku letak je kat sebelah sejadah
 Aleesya pun kejap tengok kejap jalan sana sini

Aku sembahyang la time tu, ok je
pas tu Aleesya jumpa Handphone aku
ada mesej msuk kot, so dia duk panggil suh aku jawab, aku tak layan
sebab tengah sembahyang

Tetiba, dia ambik handphone aku tu letak kat mulut balang ikan tu
time tu aku dah rakaat ke empat, 
dia cakap ' buh nah..buh nah...
mang tak kusyuk ku sembahyang wei...
last dia tak jadi lepaskan handphone aku dalam air..
pandai pulak dia mengacah acah aku.
Adoi............... Aleesya... Aleesya....

  
Sabtu lepas my abang bawa my adik adik datang ke rumah
memandangkan si adik perempuan tu cuti semester kan..
So, petik api abang pun aleesya lepakkan kat dalam balang ikan Naiim
batu petik api tu dah basah, terus tak boleh guna lighter tu.

 

Remote TV, nth bila la dia masukkan dalam balang ikan tu
keesokkan hari hubby balik kerja jam 7.30pagi, nak on TV
tengok air dah penuh dalam remote.

 
Then modem internet aku ni, si naiim yang tengok
terendam dalam balang ikan
sib baik la tak rosak. 
masih boleh on sampai hari ni.



Then semalam tengok dah mati sekor ikan si Naiim tu. My hubby suh naiim tak yah la pelihara ikan
tengok kan ka dah mati. 
Bila Aleesya tengok ina mati tu
dia terus buat "Syyyytttttt.... Ikan tidoq..ikan tidoq.." diam diam..



Note:  Orang lain yg pelihara ikan , orang lain yang terlebih Concern!

 
 
 

 

8 comments:

  1. hahahaha...lawak betol lah alessya...

    ReplyDelete
  2. hihi..lawakla.. diberinyer makan sate kat ikan tu..

    ReplyDelete
  3. hahahaha..lawak la baca telatah aleesya tak leh dok diam la nih!

    ReplyDelete
  4. ahahha...comelll aleesya ckp ikan tidoq...hihi...
    pa'e suka kucing tapi tak boleh bela sbb babah dia alergik bulu kucing...:)

    ReplyDelete
  5. Walau geram je dngn gelagat ank2 bile ingt blk msti rase trgelak n rindu kat ank2

    ReplyDelete
  6. hahaha...lucu la aleesya ni... sian ikan tu macam2 dia buh dlm balang itu... aih... wantie solat pun smpi tak kusyuk...sib baik dia tuh celup handfon dlm balang tu...

    ReplyDelete