Saturday, October 26, 2013

Situasi demi Situasi

Tadi gi pos office kat Tesco. Saja le sebab nak beli tepung Wheat Starch 
Tapi nbon hado jual lak kat Tesco.
Sampai kat pos office, dorang letak sign JPJ dan ASB Offline.
tanya bagai, dorang cakap kat Tesco ni je Offline, branch lain tak pun.
adei..kena la patah balik ke Jelutung Pos Office.


Kejadian hari ini

Situasi Pertama

 
Ada seorang lelaki cina datang ambik number bagai untuk bayar satu  bill 
Tapi aku tak pasti bill dari jabatan apa..
kaunter boy tu cakap yg bill ni tak boleh di bayar di Pos Office


then dia baca arahan kat bill
"Pembayaran boleh di buat di Bank Islam, Bank BSN dan melalui Pos"
hah.. lelaki tu kata..."Melalui Pos" boleh kan
kenapa tak boleh pulak,

Rasa mcm nak je jawab kat Cina tu..
Bayar melalui pos bukannya bermaksud bayar kat Pos Office
beza betul maksud ayat tu.

*** Tu la kan kalau dah selalu sangat guna bahasa omputeh, Bila baca dalam Bahasa Melayu
Susah benau nak Faham kan..kan..****


Situasi Ke dua

Ada seorang lelaki tak pasti India ke mamak.
datang tanya jumlah yang perlu di bayar untuk insurance motor yang baru je dibelinya
tak bawa apa apa pun documen. 
Hairan gak aku, selalunya kalau motor baru mesti la kedai motor yg buat insurance
tapi kenapa dia datang tanya?
***ooooo...ini kes tak caya kat kedai motor yg charge insurance mahal***
Ramai yang tak sedar atau dok lena lagi kot. Rate isurance bermotor dah Naik sekarang ni
dan untuk motor baru lagi la, tak de NCB/NCD ( no claim Discount/Bonus)
so..kena bayar in full..
ish..kalaunak citer tentang insurance ni...panjang lebar di buatnya...


Situasi ketiga.
seorang perempuan, telah masuk ke kedai  barang barang membuat kuih/kek
tujuan asal nak beli tepung wheat starch je..
Masa nak keluar tu..nampak pulak satu resipi dok tergantung
dah tuan kedai " Sila ambil Satu" suh ambik satu, jadi perempuan tadi ambik je la kan..
Bila dah keluar sampai kat parking, ubah fikiran pulak
terus gi beli bahan bahan nak buat biskut tersebut
Perempuan tersebut tak lain tak bukan adalah "AKU" le..
kui kui kui...

**tunggu aku buat dulu, baru kita share resipi tu yer**
ntah sempat ke idak nak buat tu...



Note: Buat biskut treatment terbaik bila sedih sedih...



14 comments:

  1. Insurance rate mmg nek harga kn..hat individu start nek bln 7 ritu. Utk yg br bk beli coverage la..klsu yg lm tu still remain..;)

    Haizz! Gula nek harga..;)

    ReplyDelete
  2. Hhahhaah situasi last tu sealu jugak jadi kat diri ni. Ok jom bake bake, terapi jugak ni ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. tu la kan. nampau n perempuan.

      Delete
  3. Replies
    1. mcm astro la pulak. mcm mcm ada. hiks

      Delete
  4. mcm2 hal ye in a day.....bestnye wat cookies.....nk tggu hasilnye..:)
    sy lum beli oven..so mmg tanam cita2 nk bake cookies n cakes....going to...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu. buat sikit sikit je. buat untuk anak anak mengunyah. sian dorang kan.. at least tak de la dok makan keropok yg tak healthy tu.

      Delete
  5. resepi ape la tu gaknya ye..
    dah siap buat jgn lupe sharekan yer!

    ReplyDelete