ok..hari ni aku nak share resipi wantan Mee yang En.Bos aku ajarkan.
Simple dan sangat sangat senang. Senang ke? ngeee
Bahan Bahan
Bawang untuk menumis
Wantan Mee
5-6 ekor udang kecik - diracik halus
2 ekor udang ( tak letak pun tak pe)
seketul ayam, bahagian dada
sedikit minyak bijan
3-4 sudu kicap
2 sudu sos cili
Sayur Pak Choy ( sawi pun tak pe)
1 sudu tepung jagung/gandum
chicken stock-jika suka
sebiji telur- jika suka
hirisan cilipadi
limau nipis
cara cara
Seketul ayam di rebus ( tak payah letak banyak air) ngam ngam tul rebus sektul dah le
asingkan ayam.sebab nak ambil air rebusan ayam tu
tumis bawang,masukkan kicap dan sos cili
masukkan udang yang di racik kemudian masukkan air rebusan ayam
masukkan sayur ,garam secukup rasa
kemudian masukkan tepung jagung/gandum utk pekatkan.
pecahkan sebiji telur, biarkan seketika- jika suka
selesai sudah part kuah
see ketulan ayam yang lembut tapi garing di luar |
Ayam.
Ayam yg di rebus tadi di lumur dengan kicap dan madu
kemudian goreng sekejap saja.. utk dapatkan warna pada luaran ayam tu aje
ala...mcm korang buat ayam utk nasi ayam tu.
Wantan Mee.
Rebus dan toskan
gaulkan dengan sedikit minyak bijan utk wangi
kalau tak mau letak pun tak pe..
Cara Hidangan
masukkan wantan mee yang di gaul dengan sedikit minyak bijan kedalam mangkuk
tuangkan kuah
kemudian masukkan sedikit bawang goreng
potong cili padi
dan sedikit perahan asam limau
dannnnnnnnnnnnnn
silalah makan....
Note: Nanti share resipi wantan Mee yang jenis sup pulak yer.
info..wantan mee terdapat dalam bentuk basah dan kering..