Tuesday, February 15, 2011

Pokok Salakku

Sejak mak tanam pokok ni 5 tahun dulu. tak pernah pun berbuah
Memang, sakit mata tengok pokok berduri
kat tepi umah
bimbang ler, kalau kalau anak sedara pergi main kat sana
sat terkena duri ke hape ka
tul tak.
Yang pastinya si Amirul tu la, kalau balik kampung berkawat tak cukup tanah
bimbang ler, kalau kalau dia tersepit kat pokok salak ni.

Dah ler tak pernah berbuah, nampak semak lak tu.
So, aku pun surakanlah niatku kat emak
"tebang jer la pokok ni mak. Bukan ada buah pun...
sat ada ular parking kat situ baru tau
eh.. eh.. ko jgn nak memandai yer..
dah ada buah ler
Mak nampak tupai selalu dok datang makan.
Mak dok simpan nak bagi masak, asyik dapat kat tupai jer..
Lorrr... tak perasan , thn ni pokok salak ni berbuah...

Masih ada bunga yang menunggu masa untuk menghasilkan buah
memang rezeki aku kot
Time peknen ni la buah salak berbuah
Dapatlah ku merasa buah salak ori dari ladang tau.
Dapat makan 2 biji jer, tu pun aku dah puas


Maaf yer pokok salak, k lah aku tak tebang ko.
Ha... kat celah celah tu still ada lagi buah yang belum tua.
Cam na ek nak elak dari di makan tupai?
Tak kan nak balut buah ni kot..
hehehe...


12 comments:

  1. wah...
    ada tanam sendiri
    beznye
    mahai tu
    aritu aku blk penang
    sedara wat jeruk utk jual
    dia kata susah nk dpt
    dia pon bli dri indo

    ReplyDelete
  2. mmg bahaya sket pokok nie psl bduri2 kan..:)

    ReplyDelete
  3. rezqi k.t tue.. klau x kelat nureen pon suka mkn buah salak ni..

    ReplyDelete
  4. baguihh nie...jgn tebang !!!!!!!
    sedap tuuuu

    ReplyDelete
  5. sib bek tak tebang, kalo tak.. tak leh la makan hasilnya nnti.. heheh
    tataw plak cara nk halau binatang mai makan buah, heheh.. kita reti makan je.. kt opis tetiap thn leh makan salak madu pree, sepuas- puasnya psl kita wat pengeluaran anak pokok salak ni.. just nk biji aje.. =)

    ReplyDelete
  6. Nana-memang mahai. kekadang tu sekilo 8 hinggit.

    kekadang staff hubby balik dari indon, ada gak dia beli ole ole buah salak ni.

    ReplyDelete
  7. gie- memang pun, mak aku tanam 2 pokok. berduri tu satu lah. bimbang ulor jer. wat nyer ulaor sawa. mak ai.. gerunnya.

    ReplyDelete
  8. Nureen- ada juga kelat kelat sikit. tapi still boleh makan la.

    ReplyDelete
  9. ibu umairah- ok ok. tak mo tebang. tak mo tebang. kena trim dia bagi slim sket.

    ReplyDelete
  10. leily- wah meriah la ko dengan buah salak ni. leh buat ladang ler kalo dah benih pun dok depan mata.

    ReplyDelete
  11. bahya ni..bduri2...ku x penah tgk..hehe

    ReplyDelete
  12. salakk?? aduhaii...buah hutan kegemarannnnn akak ni..
    dok berlonggok dpn mata pun..tak jemu makan..kalo salak madu la..hehe

    ReplyDelete