Monday, September 10, 2012

Dah Pandai Baca Arab



you are my son, so you must be better than me!
if I study till degree, I pray for you to further till Master and so on..
ececey.. nak speaking lak monday ni.

Everyone pray that their kids have a better life. right?
hentikan dok tarbiah ni. meh sini aku nak cerita ttg anak teruna aku ni


Perkembangan sekarang..kalau nak cite ttg kebolehannya di sekolah rendah memang dah tau la
sebab hari hari aku tengok dia buat home works. tulis pun dah lancar
membaca dan mengeja tak payah aku guide

Cuma, tentang sekolah Fardu Ain.Jarang jarang aku wat sport check berkaitan achievement dia.
Tak semena mena minggu lepas, dia cakap yang dia dah pandai membaca Arab.
Hah... biar betik! baru setahun masuk Fardu Ain dah pandai?


okey kalau makan kata apa?
mim Alif Kaf Nun. MAKAN
kikikik... tu bukan arab anakku
itu jawi namanya...

Aku try lagi suruh dia eja adik
Alif dal ya qaf.
mmm.... tak sangka aku, dia dah boleh mengeja dalam jawi.


Aku memang boleh menulis & membaca jawi
tapi aku tak ingat la sejak usia berapa aku dapat mengusai penulisan dan pembacaan.
Aku yakin 100%, kalau dah dia dapat mengeja jawi
Bacaan Al qurannya nanti pun tak de masalahnya.
" Bukan berbangga  tapi berdoa utk kejyaan anakku"

Patutla masa exam that day dia dapat 100% untuk bacaan Al Quran.
terharu aku ni.
terasa 30% daripada pelaburanku untuk pembelajarannya sudah mendapat pulangan.

Note: Tak henti henti berdoa untukmu anak anakmu.

8 comments:

  1. Alhamdulillah....amirul anak yg bijak mcm Ibu dia gak...

    ReplyDelete
  2. ALHAMDULILLAH...dan apa salah nyer bangga ada anak mcm ni kann..bijak!

    ReplyDelete
  3. alhamdulillah... good boy amirul...
    betul tu kak... kita sebagai ibu apa yg kita lakukan nak yang terbaik utk anak2kan..

    ReplyDelete
  4. tahniah utk Mirul...sekolah skrg mmg wajib tahu arab kan..:-)

    ReplyDelete
  5. huhuh
    moga dia dapat menjadi anak yg berguna!

    ReplyDelete
  6. semoga tercapai cita2 T nk hantar mirul ke sekolah asrama tahfiz. Dh kalo minat dia ke situ..bg aje galakan..bkn perkara yg tak elok pun..kan.
    Tp kalo dia dh upsr nanti nak masuk ke sekolah berasrama penoh Agama pun..bagus jgk sekolah tu...bantuan penoh kerajaan.

    ReplyDelete