Tuesday, September 4, 2012

Flash Back My Memory

N3 aku kelmarin ada ckp ttg aku nampak sesuatu kan..
nampak apa? lalala.. aku nampak pokok jambu batu kat depan umah dorang


bukan jambu batu yg selalu kita beli kat pasaray atau kat R&R okey
ini jambu batu kampung tau

Jambu batu isi merah. aku suka suka suka
tetiba memori aku masa zaman kanak kanak dulu kembali di flash back.

best giler bila ingat masa dodulu 
time balik sekolah mesti nak panjat pokok jambu umah jiran

dengan baju kurung tu kami ramai ramai panjat pokok jambu
dah habis yang tua, yang kecik kecik pun kami petik jugak

sambil jalan kaki bali umah kami makan jambu
tak peduli baju nak kotor ke, nak koyak rabak ke
asal matlamat nak makan jambu batu isi merah tercapai.

selalunya jambu isi merah ni kalau di biar masak akan ada ulat
sebab tu lah kami akan petik bila dia sudah tua atau masih putik

masa panjat tu, ada yang jatuh pokok kedebuk!
bila da yang putik siap chup lagi, yg buah tu bila tua nanti aku yang punya, dia tu yang punya

selalunya projek panjat pokok jambu ni time kami balik dari kelas " Quran Tajwid"
maksudnya dalam jam 5-6 petang le.

Penah jugak kena pukul ngan mak sebab kain koyak rabak sebab panjat pokok jambu.
tapi tak pernah serik. demi buah jambu aku wat tebal isi badan ni hahaha...


Amirul pun first time makan jambu batu iosi merah ni
memandangkan cuma ada sebiji je, aku syer ngan dia makan.
hehehe...

Note: kalau panjat pokok jambu sekarang leh tumbang tak pokok jambu tu?



17 comments:

  1. mmg lah KA pown lama betul x makan jambu batu isi merah ni! nostalgia betul

    ReplyDelete
  2. i love too "jambu batu" ~ hee ! dengan biji2 ditelan :D

    ReplyDelete
  3. uishh...kite cam sama jer
    saya kecik² dulo..tukang jaga pokok jambu lagik!
    kat umah mmg abah suka tanam pokok buah nih!...asal bebuah jer sy akan jaga sumer buah..siap balut lagik..
    tapi skrg pokok tu da kena tebang :(

    ReplyDelete
  4. hehe...sama laa mcm jaman akak bebudak dulu. Jaguh manjat pokok jambu bijik merah ni...

    ReplyDelete
  5. eB tringat jambu biji merah yg ekcik skit tapi bentuk cam loceng tuh...
    pn sdp... bijinyer kurang... nm aper ntah.
    tapi tringat ms kecik, dok tido atas pangkin bwh pkk jambu tuh, ulat bulu jatuh atas kulit... huwaaaaaaa...
    sgt2 skt oooo... gatal n pedih :(

    ReplyDelete
  6. Dah jarang laa nak jumpa jambu batu merah isinyaa tuh..kan.. sedap tuh.. :)

    ReplyDelete
  7. suka panjat pokok rambutan..kureng sket jambu nie..:-)

    ReplyDelete
  8. Sama! Jambu kampung lg sedap..
    Nak2 bila mkn sambil duduk ataz pokok.
    Berganda2 sedapnya jambu tu

    ReplyDelete
  9. jambu keras..tak ske sgt..hehhe

    ReplyDelete
  10. ganas ni.. panjang pokok jambu.. jarang la jumpa jambu isi merah. kalau jus jambu tu pernh la tengok

    ReplyDelete
  11. lama tak makan jambu batu ni, dulu kat kampung saya ada pokok ni, hari2 petik.. sekarang dah tinggal kenangan dah semua tu

    ReplyDelete
  12. lama sungguh tak makan jambu batu yang panjat sendiri...

    ReplyDelete
  13. xpenah mkan pun jmbu isi merah..uwaa..tringin nk rasa

    ReplyDelete
  14. susah nak dpt jambu ni skang...dulu masa jambu ni masih putik lagi, sedap tul petik wat men baling2....kena sedas terjerit sebab sakit!

    ReplyDelete
  15. jambu ni mmg..byk biji tul..hehe..

    ReplyDelete