Friday, October 12, 2012

Can I join?

Semasa upacara perasmian Hari sukan kat sekolah Amirul
pihak sekolah ada menjemput ahli silat untuk buat persembahan

Bila kedengaran muzik silat tu tetiba aura persilatan dalam diriku membuak buak
tersa macam kakiku nak je melangkah
membuka langkah dengan kemas kuda kudanya

tapi still bersabar lagi, 
tapi..... bila pesilat tu berlawan dengan pedang tetiba aku jadi semakin bersemangat
teringat tatkala aku rancak bersilat di usia muda

tiap langkah dan bunga di susun dengan teratur
argh.. memang kurindu saat itu.

bila saja mata pedang bertemu..
aku tetiba mengelamun dan teringat tatkala wajahku
berlumuran darah di tengah gelanggang..

nasib baik guruku ada sempat meredakan keadaan
hanya hujung pisau menembusi dahi kiriku
hanya dengan menekan di tempat luka itu
darah yang mengalir panas berhenti..

aku ingat lagi...
inilah yang berlaku akibat melanggar pantang

pesan guru, lelaki dan perempuan sebelum bersilat tak boleh berbicara 
sehingga menimbulkan bait bait cinta.

tapi nak buat cam ne kan
pasangan silatku masa tu memang cantik
mestilah menjadi idaman lelaki
aku? tak de lah.. aku tak secantik mana pun..ngeee

aku ada 3 abg escort, sape berani dekat? hahaha
they are really caring beb!
tatkala entry ni tulis, aku masih lagi mengusap usap parut di dahi
zaman remaja memang indah kan...


Note:- masih segar di ingatan saat  mandi limau di dalam gelanggang.
korang pernah?


9 comments:

  1. dulu sekolah rajin tengok silat. sekarang dah tak ada lagi saat2 tu.

    mandi limau?
    pernah:)

    ReplyDelete
  2. akak mmg tingin sgt nk belajar silat. masa jadi junior kat vokay akak apply nk masuk silat. tgk2 dlm senarai nama...cuma akak sorang aje pempuan, ish..ish..mana boleh kan?? pesilat lain dan senior semua lelaki. cikgu soh tukar persatuan lain...mm. Cikgu takut keselamatan akak ler.
    Mmg kalo terdengar gendang dan pertunjukan silat kat kenduri kawen...meremang jer darah serikandi ni rasanya...hahaha.

    ReplyDelete
  3. pernah join kump silat sekolah, itu pun 2thn je bertahan. hehehehe

    ReplyDelete
  4. salam sis wantie.
    Terkenang ta waktu muda bermain silat.Pssgm pada masa tu.

    Kalau sis tak keberatan email pd ta alamat sis. Ta ada sesuatu buat sis.

    tiranaaduka@gmail.com

    ReplyDelete
  5. best tgk org bersilat.. mesti wantie terror bersilat ni :)

    ReplyDelete
  6. pergh..pesilat rupanya...kenapa tak teruskan hingga menjadi seorang guru silat? tapi pesan saya, kalau ada anak, wajib perturunkan ilmu tu pada anak2..yelah..zaman sekarang ni sangat2 bahaya kalau kita kosong..

    ReplyDelete
  7. aku mmg x penah bsilat...tp aku sukan tarian tradisional...masa sek dulu mmg masuk tarian..hikss...

    ReplyDelete
  8. tak pernah join silat pun, walaupun kat skolah dulu ada kelab silat... ntah tak berapa nk minat kot...

    ReplyDelete