Friday, November 23, 2012

Blog Yang Tidak Boleh Upload Gambar-penyelesaian

Nak sengih sengih mcm kerang busuk kejap.
pening kepala sebab tak leh nak upload gambar kat entry.
dah le nak umum pemenang GA.
memang kalut malut la kan.
ada dah 2-3 ketul member yg  hadapi masalah ni.
jadi di atas keperihatinan  my  friend, sape lagi kalau bukan si gieyana tu . ngeh ngeh ngeh
dia dah bagi link.
then dia gak la yg set up author ke admin kat saya. sayang kamu gie
 
dia bagi link ni.
Tapi saya nak jadikannya sebagai panduan saya juga
kalau sesapa yg nak lagi clear sila link ke \
So.... inilah penyelesaian bagi mana-mana blog yang menghadapi masalah untuk upload pic.
pic dari entri lama saya
Jika keluar macam ini, bermakna dah cukup limit untuk upload pic.. Kalo x nak ikut tutorial ni, leh je klik kat purchase more storage. Tapi.. sanggup ke habiskan duit untuk bayar ni??? So kita gunakan cara mudah, just add author.

Sebelum teruskan tutorial ni.. Sila createkan satu acc gmail baru. Ingat, acc gmail sahaja..
selepas create acc baru gmail, just log out & sign in blogspot seperti biasa. 
LANGKAH 1
Buka dashbord blog anda
LANGKAH 2
Klik SETTING yang berada di bahagian kiri blog

LANGKAH 3
Sebaik sahaja masuk ke ruangan setting, terus ke bahagian PERMISSIONS


LANGKAH 4
Klik ADD AUTHORS dan masukkan email gmail yang baru di create tadi. Dan klik INVITE AUTHORS

LANGKAH 5
Sebaik sahaja anda klik INVITE AUTHORS akan tertera seperti pic diatas. Seterusnya, sign out daripada acc asal blogspot.
LANGKAH 6
Dan, sign in dengan acc baru gmail  & anda akan terima email seperti diatas. Klik sahaja line biru tu & secara automatik akan masuk ke bahagian dashbord. Ini bermakna anda telah berjaya tambah author.
LANGKAH 7
So, nampak tak ALMARI ASYA dah ada kat dashbord ni. Ekceli untuk tutorial ni, saya gunakan acc gmail yang sedia ada untuk blog My Only One, malas nak create baru sebab buat just untuk tutorial kan. Kalo yang create acc baru, xde la nampak 2 blog camni. Saya ada 3 blog & ketiga-tiga blog saya gunakan acc yang berlainan.

LANGKAH 8
Tapi kelemahannya bila add new author ni,  sebaik sahaja buka DASHBORD hanya akan tertera ikon2 seperti diatas sahaja. Dimana anda hanya boleh upload pic & create post sahaja. Lain2 setting yillekkkk! Jadi susah sikitkan, xkan setiap kali nak buat post buka blogspot kot acc baru & bila nak komen+approve komen buka acc blogspot lama.. cerewet kan??? So, jangan risau ada penyelesaiannya.. Just follow step dibawah.
Untuk dapat kesemua fungsi blogspot, just hanya perlu tukar kan AUTHOR kepada ADMIN
LANGKAH 9
1. Sign out dari acc baru blospot
2. Sign in pada acc asal blogspot
3. Klik SETTING ---> PERMISSIONS---> BLOG AUTHORS
 LANGKAH 10
Just  klik pada anak panah AUTHOR & pilih ADMIN

LANGKAH 11
Acc email fasyafrina berjaya ditukar kepada ADMIN. Seterusnya, sign out dari acc blogspot yang asal & sign in kepada email blogspot yang baru di create tadi.
LANGKAH 12
Dan hasilnya... dapat semua fungsi blogspot, boleh tulis post, komen, publish komen dll. So, selepas ni terus gunakan acc yang baru di create tadi untuk login blogspot. TETAPI jangan buang acc asal blogspot, takut jadi apa2... ( simpan email lama+p'word dlm diari utk rujukan masa depan)  Acc lama terus kekalkan je sbg admin. So lepas ni , jika admin ke-2 ni dah mengcukupi limit untuk upload pic. Teruskan dengan cara yang sama , iaitu add author yang ke-3 hingga ke seterusnya. Kalo x silap, sesebuah blogspot leh add sehingga 100 author. Bila dah cukup 100 author tu, xleh buat ape r..Nampaknyer, buka blog baru la.. Tapi, xdenyer sampai lebih 100 author kan.... 
Sekian tutorial ringkas ni. Gigih saya buat ni demi untuk membantu blogger-blogger semua. Yela, gambar kan penyeri blog & blog gak ibaratkan album online. Bagi saya, blog ni lah tempat untuk saya menyimpan & menceritakan setiap detik pembesaran asya tersayang untuk tatapannya bila dewasa nanti.
Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya
 
 
memang saya terhutang budi dengan Mama Asya, thanks ya

11 comments:

  1. Hehehe...perkongsian yang bagus ni. Selalunya buat kat FB je untuk 'page' sampai terlupa blog pun kita boleh masukan 'admin' juga. Terima kasih ler Wantie.

    ReplyDelete
  2. maknanya, lepas je buat akaun gmail baru tu, segala nya akan masuk ke akaun baru tu ye? akaun lama tu ibarat dah tak ujud da ye?

    ReplyDelete
  3. waduh2..susah banget ni kak..
    tapi nasib lum ada mslh cenggini..nanti ada mslh..hihikk baru terkejar2 cari blog akak..thanks akak

    ReplyDelete
  4. owh...akak mmg dh guna akaun gmail. Semalam akak tgk kat picasa...storage akak baru 104mb dari 1024mb yg dorang bagi. Baru guna 1% jer.
    Akak lagi laa ada 2 blog yg akak urus dlm satu akaun, mm. Tu yg akak risau bila tgk T jadi mcm tu, hehe..

    Lagi 1...gambar2 tu jgn aplod besar2 laa. REsize kan. Mgkn jd salah satu faktor cepat penoh storage nya.

    ReplyDelete
  5. Akak masa create blogspot ni guna akaun yahoo. Tp bila 2 tahun lepas dorang dok sebok blogspot soh guna gmail sj tu..terus jer akak create gmail. Dan guna akaun gmail utk log in blogspot.
    Semalam ms T jadi mcm tu...risau jer akak sebab akak urus 2 blog dlm akaun yg sama.
    Akak gi masuk picasa...tgk storage akak baru guna 104mb dari 1024mb yg dorang bg free. Lega laa sket sebab baru 1% jer akak guna. Padahal gambar dh berlambak2 dlm blog tu.

    Somi akak kata...mgkn salah satu faktor dia...kena resize gambar tu jgk. Kalo masuk saiz besar2..mgkn leh cepat penoh storage tu.

    Tp TQ share tutor. Leh jadikan rujukan kalo tetiba jadi cenggini, huhu...takottt!!!

    ReplyDelete
  6. kak..camner nak tahu kita ada limit xde nak upload gmbar ye?

    ReplyDelete