Friday, February 22, 2013

Menikmati Musim Luruh @ Spring

Kalau sebut je musim meluruh, ramai la yang mengeluh
Tapi kalau kat negara luar tu
musim meluruh yang di tungu tunggu kan..kan..kan...


pemandangan kebun getah my mom.
semua daun getah dah meluruh..
time ni la memang suffer kalau menoreh, sebab susu tak mau turun
sebab half way, getah dah kering tak sempat nak sampai ke dalam pot getah
pot getah = bekas tadah susu

tengoklah.. daun getah semua dah tak de.
bayangkanlah mak aku duk menoreh tu, panas matahai membahang
dok toreh sepokok sepokok... adei.. kesian mak aku

Mak ni kalau anak anak ckp tak yah noreh
nak jugak dia noreh..
ala... pokok mak tu tak banayk pun pelan pelan habis juga sepagi sekebun
gitulah jawapan mak..


Dulu, kalau musim meluruh, mak akan menoreh "menyuluh"
pukul 3.00 pagi dah keluar noreh tau
masa tu jumpalah, musang, babi, ular dan banyak la lagi
tapi...aku tak pernah pun ikut mak menuyuluh..
hehehehe....

Time ni jugaklah sang sengkenit berterbangan di bawa angin
kalau dia gigit kat mata, lubang telinga
mau nanges nak cabut keluar..
hohohoho...
selain sekenit ni ada jugak sang tungau 
dulu masa aku kecik suka sangat kena gigit dnegan tungau
abang aku lagi le..
tungau gigit telur dia. hahahaha....

sekarang ni susah benar nak jumpa tungau
korang ada nampak?



Note: Bila meluruh getah mahal, susu pulak tak de....

14 comments:

  1. parents kita mmg tk reti duk diam kan...dh besa keja mmg la cm tu..

    ReplyDelete
  2. pandai amik gamba serangga kecik tu ye...

    ReplyDelete
  3. oo mcmni ke rupa tungau...kalau blk kg MIL selalu pesan kat ank2 jgn main lama2 kat luar takut tungau gigit... :D

    ReplyDelete
  4. Xleh ke stop dulu menoreh tu...smpai la daun tu tumbuh....tp kalu daun tu tumbuh susu getah tu bole byk ke?

    ReplyDelete
  5. ohoho rindu nyer ikut my nenek menoreh. dulu kami berebut nak pusing mesin leperkan getah, tau kan mesin tu? ehehe tungau tu dah biasa sangat dah kami ni hihihi.

    ReplyDelete
  6. Pengalaman yang tidak boleh dibayar wang ringgit...

    ReplyDelete
  7. ee takut aku ngan ulat tu..leh sakit eh..dulu aku kecik2 pun sllu main biji getah hahahaha

    ReplyDelete
  8. haah la kak tungau ni suke sangat gigit kat area2 tutttt lelaki.. adik ana dedulu pon selalu je kene gigit.. hehe

    ReplyDelete
  9. jom join dan memeriahkan segmen ni

    http://iyraacariyno.blogspot.com/2013/01/segmen-who-is-lucky-one-by-hanna-kk.html

    ReplyDelete
  10. orang tua dah biasa dengan keje..bukan nyer boleh duk diam...


    baru ni kena gigi cekenit tu kat pusat...giler sakit nak mencabut nyer..

    ReplyDelete
  11. hmm...musim meluruh mmg kurang sket ler kewangan ayah akak. tp tak mengapalah...masa lebat dulu dh kena beringat2, kan..

    **akak suka amek gambar kat daun2 luruh pokok getah ni...hehe

    ReplyDelete