Thursday, February 21, 2013

Jenguk Ayah Pulak

Sebelum balik Penang, mcm biasalah aku akan singgah umah Ayah di Kota Kuala Muda.
walaupun ayah tak bela aku, tapi sebagai anak aku kena la ziarah dia
tak de ayah tak de la aku kat dunia ni tau.
buang yang keruh ambil yang jernih.bak lagu P. Ramlee tu..
Ya Allah.. sembuhkanlah ayahku.
Ayah tak sihat, baring je.
Ko gile nak meroyan snap photo time semua org dok sedih?
hehehe.. nak bagi tau yg tak de photo ayah aku tengah baring sakit tu k.

Masa aku ngan My step mom kat Dapur, tetiba ayah aku bangun
kekonon nak bawa  bekas air kencing dia ke bilik air
tetiba ayah slip dan terjatuh, terkejut aku..
Ya Allah... kan ka dah cakap ayah tak boleh bangun
panggil je adik tuk buang air kencing tu..

Bahagianya aku jika membesar tanganku dipimpin ayah. Redha...
Ayah.. Ayah.. mcm tu la suka wat sendiri
sib baik ayah ok, aku takut pinggang dia tu la
org tua ni kan, kalau jatuh sikit pun tulang boleh patah tau..

Sib baik abang ke tiga aku tu ada
boleh la dia tengok tengok kan ayah.
sian ayah.. dah di mamah usia..

walaupun ayah tak de kencing manis or darah tinggi
tapi kaki ayah sebelah kiri tu makin mengecil, so tak boleh nak balance badan dia yang tinggi lampai tu
Bukan kaki ayah- sekadar hiasan.
kata Mak, ayah aku dulu lahir 7 bulan
masa lahir tu kaki dia memang kecik sebelah
puas nenek aku berurut. 
Alhamdulillah dia boleh jalan mcm org lain.
eh.. ada kaitan ke semua ni?
ntah le kan..


kami tak makan pun kat umah ayah
sebab pertama ayah tak sihat, ke dua my step mom pun demam
sebab dok jaga ayah, tido pun tak menentu
jadinya, kami pulang malam tu dan singgah makan kat kedai je la..


Note: Dah call abang, keadaan ayah masih tak berubah.. mc  tu la..
 




19 comments:

  1. sebak plak baca entry sedey pepagi ni

    lg2 kalau part abah .. uhuhuh kite ni anak abah , mmg risau la kalau mak ayah kite x sihat kan kan

    ReplyDelete
  2. teringat atuk sy yg tgh x sihat skrg. =(

    ReplyDelete
  3. Allah...semoga Allah SWT meringankan bebanan ayah,amin!~

    ReplyDelete
  4. semoga ayah kak wantie cepat sembuh ye

    ReplyDelete
  5. moga ayah hg kembali sihat...org tua mkn berumur nie sakit jer..sm mcm ayah aq..rs kesian sgt ngan dorg...keja kuat..x tau erti rehat..:-)

    ReplyDelete
  6. moga ayah k.t cepat sembuh...
    nureen doakan dari cini.. :)

    ReplyDelete
  7. Biasalah sakit orang tua..macam2 ..
    Yang penting kita jenguk tanya kabar.

    Saya kagum dengan awak,anak yang baik walau dari kecil tidak dijaga oleh ayah.

    ReplyDelete
  8. Moga ayah T beransur sihat dah sembuh yer..

    ReplyDelete
  9. daoakn moga ayah ti kembali sihat ye

    ReplyDelete
  10. doakan ur father lekas sembuh. betul, mmg bahaya kalau orang tua terjatuh sebab tulang mereka macam rapuh.

    ReplyDelete
  11. semoga pacik sihat2 sllu ok n cepat sembuh amin

    ReplyDelete
  12. semoga ayah sahabat semakin sihat..begitu juga dengan ayahanda hamba

    ReplyDelete
  13. moga Allah memberikan kekuatan untuk ayah T dan juga yang menjaganya...

    ReplyDelete
  14. semoga ayah hg cpt sembuh yer...

    sayu kan tgk org tua kita sakit..

    ReplyDelete
  15. salam sis wantie
    Adoi sis terharu ta.
    Ta doakan agar kesihatan ayah sis ...kembali seperti sedia kala

    ReplyDelete
  16. Da tua kan...mcm ni la sakit...org tua sy pun camtu tak bape sehat ..

    Org tua ni bila ank2 balik jenguk da ckup da bagi dia...

    ReplyDelete
  17. mcm mana pun ayah..dia tetap ayah kandung kita...

    semoga ayah T cepat sihatnya...

    ReplyDelete