Wednesday, March 13, 2013

Langkawi- Kampung Beras Terbakar

21/03/2013
selepas meninggalkan pemandangan Indah, still ada masa lagi
jadi kami nak ke Kampung Beras terbakar
Tunggu yer nanti kami pergi sana. nak jalan kejap. hehehehe...

Info tentang Kampung Beras Terbakar
"Padang Beras terbakar terletak di halaman rumah ku halim Hassan Kampung Raja , mukim Padang Mat Sirat. Semasa berlakunya peperangan di antara Siam dan Langkawi, Datuk Kemboja selaku ketua kampung  sudah dapat mengagak yang Langkawi akan kalah di tangan Siam.
Belau menghantar utusan ke Padang Mat sirat supaya orang orang kampung mengumpul semua hasil padi untuk di musnahkan iaitu di bakar.

Penduduk kampung telah mengorek satu lubang  besar dan memasukkan semua padi tadi dan di bakar. Ini terpaksa di lakukan agar siam tidak dapat merampas padi tersebut  yang merupakan bekalan utama mereka apabila bertapak di langkawi kelak.
Rentetan dari peristiwa itulah kesan beras terbakar dapat dilihat hingga sekarang."

tak de pun aku tengok beras yang terbakar walaupun sebutir
yang ada cuma duit syiling yang orang dok buang buang kat tapak kawasan beras terbakar tu.
ni la tapak kawasan beras terbakar tu.
dorang buat pagar cecantik.
kami duduk lepak je kat situ sambil menikmati keindahan  rumah Tun Halim yang bersih dan penuh seni itu.
cantikkan rumah ni. teringat tentang cerita zaman dodulu
bentuk rumah ala ala cenggini la kan.
last.. ambik kenangan kat sini pula.
Aleesya tu dah sakit kaki, kasut pun tak mau pakai dah
tak mau jalan dah
nak berdukung je. 
sebelum blah aku beli FM kat sini
balik umah FM tu tak lekat dekat fridge. waaaa...
dah nasib aku. last guna double side tape. lekat terus tak leh tanggal dah. hahahaha


Note: Topi Aleesya tu tak beli pun, sebab Aleesya asyik dok tanggalkan aje.

11 comments:

  1. cantiknya rumah tu.
    mmg sgt tradisional kan.
    saya x pernah lagi sampai ke kg beras terbakar ni.
    mcm nak repeat ke langkawi je, dah berbelas thn x pergi. huhu

    ReplyDelete
  2. pi langkawi nie...mesti banyak beli barang kan...?

    ReplyDelete
  3. dulu siap leh kais2 lg beras tu .. nw rs nye dh xde dh beras tu kut

    ReplyDelete
  4. ada lg ke berasnyerr... ke depa bakaq len n tabaoq kat c2.. hehehe

    ReplyDelete
  5. aku suka umah tu..cantik je..berseni..

    umah arwah tok aku kat alor pongsu ritu cm ni ..ada tangga gitu..tp now dh runtuh.tk elok..huhu

    ReplyDelete
  6. ada masa...jgn bazirkan...hehe...kat tempat beras terbakar ngan airport bkn jauh sgt pun...kan..kan...hehe..

    ReplyDelete
  7. duk sakit kaki pun spek tak tanggal tu si Aleesya, bergaya. Hhaha comey betul.

    ReplyDelete