Thursday, April 25, 2013

Himpunan Kisah Kisah Teladan

Semalam sempat jugak aku belek belek buku yang aku pinjam tu
tak de la banyak sangat buku ilmiah tentang kenabian kat Library tu
mungkin ada orang pinjam kot.
Perisik Kota Saba..
Pinjam buku ni sebab Amirul ada tengok kartun kat youtube tenang burung hud hud
yang telah pergi merisik ke negeri kerajaan Puteri Balqis.
So, nak tau la lebih lanjut. ngeee..
Buku ni ada 6 jilid, tapi aku cuma jumpa buku ni yang Jilid 2 je
mungkin lepas org lain hantar aku bileh la pinjam.
Best.. tau buku ni
Di dalamnya terdapat 97 cerita yang boleh kita buat teladan.
kesemuanya cerita para para nabi..
aku baru sempat baca 14 kisah...
tu pun curi curi baca, sebab risau kekalau Aleesya koyak buku ni.
jenuh la aku nak ganti kat Library nanti kan...


Semalam, Aku baca Kisah " Seorang Abid dengan Pelacur Yang Cantik"
di akhir cerita ada menulis
" Lalu wanita itupun ( pelacur) bekahwin dengan saudara si Abid sehingga mendapat tujuh orang anak laki laki yang mana kesemuanya menjadi nabi-nabi Bani Israil. Wallahualam"

 Macam mana aku nak nilaikan ayat dalam buku ni yer.. sebab tertulis wallahualam gitu.

*** Tapi semua tu tak mustahilkan, Kuasa Yang Maha Esa, ****


Note: Nanti aku updatedkan Kisah Nabi Yunus tu yer.





7 comments:

  1. emsti besh cerita dlm tu kan.pakkal kita jauh..kalo x nak gak pinjam..library sini .ntah ada ke idak ..nie.

    ReplyDelete
  2. my husb pun suka baca sejarah2 Nabi & Rasul ni...

    ReplyDelete
  3. dah lama x baca kisah nabi-nabi nih..=/

    ReplyDelete
  4. Yayy dah start ulangkaji sejarah Islam :D:D jangan lupa share tau :D:D hahaha hati2 dengan Aleesya, dia pun suka gak buku2 ni kan.

    ReplyDelete