Monday, April 22, 2013

Mulut Manis Dalam hati "Meletup"

Dah jadi my tabiat tau, kalau nak mengur tu guna bahasa yang semanis yang boleh..
tak suka la nak jerit terpekik terlolong bila nak menegur
tapi kekadang terbabas terlolong lolong jugak. ngeee...
Aku sebenarnya tak suka nak tegur org
biar dorang terhantuk, sendiri tegadah baru tau
biar dorang faham melalui pengalaman dorang..
mcm aku pun, kalau selalu org tegur, boleh berangin jugak..
sekali sekala ok la..kalau dah berkali kali..
mau je mulut ni nak menjawab...
aku suka guna pendekatan yang org tu akan faham yang aku sebenarnya sedang marah
tapi still maintain ayu.. muahahaha
contoh ayat yang aku guna
*** tak pe lah, dia tipu duit saya, mungkin duit tu bukan hak saya, jadi Allah ambillah***
( bila beli barang yg murah dengan harga yang mahal. then baru dapat tau)
***Biarlah saya terluka, kalau tak sembuh sekarang , biar masa yang sembuhkan***
( bila orang tuduh kita bukan bukan, hati pedih sangat)
***Inilah harga yang saya perlu bayar kerana menjadi seorang wanita/ isteri/  anak/kakak/adik/ibu**
( Bila kesalahan ahli keluarga di paksanya aku tanggung sekali)

*** tak perlulah saya explain panjang panjang, lagi banyak saya explain , kesalahan lain pulak akan di lihat***
( bila explain org saja buat tak mau faham. tak de gunakanya nak explain lebih lebih)



kekadang dengan linangan air mata saya lafazkan, dalam hati Allah saja yang tahu
geram dan marah . tapi bila lafazkan kata kata ni. Rasa mcm satu kekuatan pulak.

Bila keadaan reda, my hubby suka la usik .
Awak ni kalau marah. cool je kan
Mulut manis bak gula, tapi dalam tu " MELETUP"


kalau org lain ckp " dalam hati ada taman"
my hubby pulak cakap dalam hatiku da " BOM" kebabom..


pepatah my mum yang akupegang sehingga ke hari ini

" Alah tak salah, Menang tak Senang"
Kalau kit amengalah tak bermakna kita ni bersalah.
Kalau kita menang dengan cara tak baik pun, hati kita tak kan tenang/senang/bahagia
Jadi aku mengambil pendekatan "beralah" 



10 comments:

  1. setuju kak..
    tak pe lah.. sabar je bebanyak

    ReplyDelete
  2. Manusia T...mcm2 cara dia menahan marah. Ada jgk yg jenis simpan byk2...tp bila meletus..hah, kalah gunung berapi, huhu..

    ReplyDelete
  3. betul tu... saya pun kdg2 gtu...kat mulut manis tp dlm hati begkek gler..

    ReplyDelete
  4. Kan... alah tka salah, menang tak senang. Best ayat tu, mmg tepat.

    Saya pulak kalau dah terlampau marah, saya diam. Sebab penat la marah, dah takder tenaga nak jelaskan apa lagi kalau orang mmg takkan faham situasi kita.

    ReplyDelete
  5. assalam wantie..bagus ambil pendekatan beralah..kadang2 ada juga rasa nak bom je orang ..tapi tak jadi..cepat2 larikan diri untuk menghindari perkara tu terjadi

    ReplyDelete
  6. kdg2 klu bley tahan, tahan gak api kemarahan tu...tp klu smpi tahap tak bley tahan mau meletop jugak wantie...

    ReplyDelete
  7. payah mcm ni t.,.. sabar jelah yer

    ReplyDelete
  8. sabar2...

    hmmm...aku pun tk phm...haha

    ReplyDelete