Friday, May 3, 2013

Meninggal Dalam Perut

Semalam dalam footNote entry aku ada cakap yang pepagi aku pergi ziarah jiran
Hari ni baru sempat nak syer ngan korang.

Baby sitter call aku cakap yang ada mayat . So dia nak pi ziarah kejap
aku tanya le, mayat siapa
dia ckap anaknya si Anati anak kepada kak Amnah.
Terkejut aku  ni...
ye la, memang aku tau yang Anati tengah tunggu hari je
jangka pulak 10.05.2013.
Tak sangka pulak yang anaknya meninggal dalam perut.

gambar sekadar hiasan
So, Masa aku ziarah tu mayat baby dah di bawa ke tanah perkuburan
Tak de la aku dapat tengok babay tu
cuma dapat tau yang berat baby 3.5kg. 
anak anak aku tak de pun sampai 3kg masa di lahirkan.

menurut kak Amnah
sehari sebelum tu Anati ada le pergi Check up kat klinik
baby gerak semua ok. 
Tapi dalam pukul 3.00 pagi, Anati  rasa yang babynya  tak bergerak

Terus dorang pergi Hospital
dan doktor sahkan babynya meninggal dalam kandungan.
walau bagaimanapun, baby tu di lahirkans ecara normal.
Bila pihak hospitak nak buat bedah siasat ke atas bayi
Dorang tak izinkan...
 

*** aku turut bersedih di atas apa yang berlaku, tambahan pula  sebelum ni Anati pernah 
keguguran Ini kandungan kali kedua, dah meninggal pulak anaknya tu. Aku berdoa agar
 Anati tabah tabah menghadapi ujian  Allah ini***

Tu le, banyak jugaklah nasihat yang di berikan oleh orang yang berpengalaman
agar pulihkan semangat si Anarti tu. Ada yang cakap baju baju baby semua tu jgn di tunjuk.
sentiasa ada di sisi dia la. mcm mcm..
Ye la kan, Sedih jugak, kalau org berpantang ni dok ikut ati je, lain pulak jadinya.

 


Marilah kita sama sama berdoa agar Anarti tabah 
dan jauhi dari perkara perkara yang tak baik.



14 comments:

  1. baby penghuni syurga :) Al Fatihah...

    ReplyDelete
  2. kesiannya kak...sedihnya saya bila dpt berita2 cmni. kwn saya pernah juga mengalami mcmni. 2x anak dia meninggal dalam perut. semoga kakak tu tabah dan sabar hadapi dugaan yg maha hebat ni ye.

    semoga Allah sentiasa pelihara bayi dalam kandunganku ini..amin

    ReplyDelete
  3. terus teringatkan kisah yang berlaku dalam hidup akakni ha.. semoga dia tabah menghadapinyer.. memang susah nak terima pada mulanya.. menyalahkan diri sendiri.. moga ada yang mampu memberikan kekuatan padanya.. jangan ditambahkan kesedihan kerana itu amat melukakan hati.. trauma memang trauma..

    ReplyDelete
  4. aduhai...siannya...
    da nak masa je...
    sedih nya

    ReplyDelete
  5. moga anati tabah...
    bleh usaha lagi in shaa Allah...

    p/s: aida bw. tersinggah sini. tumpang lalu ye. i follow...

    ReplyDelete
  6. innalillah...syurga untuk mu anak keecil

    http://mimbarhatiku.blogspot.com/2013/05/tips-tarik-minat-anak-bersolat.html

    ReplyDelete
  7. sedihnye...tinggal tunggu hari je... msti dia msh tak bley nak terima kejadian yg menimpa dia... siannya, semoga dia tabah ye...

    ReplyDelete
  8. Takziah utk beliau..sure sedih sgt psl tunggu hari ja..moga beliau tabah dgn dugaan Allah..

    ReplyDelete
  9. kesiannya dia kak T...
    apa pun harap dia tabah & sabar .. sedih lak dengar :(

    ReplyDelete
  10. Innalillah..beratnya dugaan dia...moga anati trus tabah...xdapat nk bayangkn situasi dia....msti sedih yg brpanjangan n nk recover bukan senang....

    ReplyDelete
  11. salam takziah...

    sedeynya...moga beliau tabah melalui hari2 mdatang...

    ReplyDelete
  12. alahaiii sedihnya.
    Dh tunggu hari jer nak sambut..
    Tp nk wat mcm mana...takde rezeki mereka. Baby pun tak kuat nk mengharungi cabaran dunia...allahu'alam.

    Sian si ibu...berpantang takde baby. Tekanan....jgn dibiar dia sengsorang melayan perasaan..

    ReplyDelete