Wednesday, June 19, 2013

Ikatan Kasih- Gulai Kepala Ikan dengan Telur Ikan

Ini citer minggu lepas.
Hari isnin minggu lepas, aku ada la cakap kat hubby yang aku dah lama benor 
tak makan Gulai Telur Ikan.
Kalau kat Island ni susah benor nak dapat, kena pergi Market Bukit Mertajam
Baru boleh dapat murah.

Lagi pun my hubby, memang tak de masa nak ke Market Bukit Mertajam tu
Aku pulak, sejak ada Aleesya ni asyik tak sempat je nak ke mana mana ( alasan je tu)
lepas cakap cakap ngan hubby tu tak de la aku  request nak makan mcm orang mengidam tu
cuma cakap dah lama tak makan, kalau dapat makan nyum nyum la kan..

Hari sabtu tu, hubby balik kerja malam, terus dia suruh aku masak Gulai/Kari
dia ckap masak dululah sebelum pergi kerja ye....
dah tau yang dia ada pergi market lepas balik kerja tu
Sanggup dia tak makan breakfast kat market semata mata nak makan kari yg aku masak . hehehehe

tak sangka hubby aku belikan aku telur ikan ni..
dia ckap kebetulan da jual kat Market Bayan bru tu..
Dia beli la jugak kepala ikan. 
Tengok telur ikan tu semangat le nak memasak...

Hasil bersilat aku kat dapur tu siapla kari kepala ikan dengan telur ikan.
wah.. Amirul yang paling teruja. Puas hati aku makan weih...

Tak sangka rintihan hatiku di dengar oleh suami.
Selalu kalau makan kat kedai, ada le seketul dua je telur ikan ni
Kali ni..hambek selambak dalam pinggan makan puas puas


Actually, dah ramai org yang cakap kat aku, nak masak telur ikan ni susah sikit
kekadang telur tu boleh pecah. tak de lah nak jadi seketul seketul tu.

Then ad jugak yg cakap telur tu akan jadi keras dan bila kita makan akan rasa mcm makan getah.
No Taste at all!

Meh sini aku nak bagi petua. Tak yah nak masak dalam plastik dulu ke, rebus dulu ke bagainya.
Caranya mudah je.
Setelah kari korang masak, Sure la nak masukkan bendi kan.
So, masa tu le korang masukkan telur ikan ni
Sila jangan kacau kcau kri tu.
tunggu dalam 2-3 minit gitu. tutup api dan tutup periuk.
dalam 1/2 jam gitu baru la korang mula makan.

korang akan rasa yang telur ikan ni kenyal kenyal dan tak lembut dan tak keras sangat.
selamat mencuba yer.


Note: Magiknya Kari.. kami bercinta sampai ke hari ni..

12 comments:

  1. aku x mkn telur ikan

    aku tahu laki hang akan cari smpi dpt tuk his lovely wife in the world..syg sgt tu aisey hehe

    ReplyDelete
  2. weh...
    aku tgk kari telur ikan hg ni..
    buat aku terliur la weh..
    tingin dah ni..huhu

    ReplyDelete
  3. akk,ni telur ikan apa? sy tau yg kat suhhi tu je.hehehe

    ReplyDelete
  4. wallaaaa kak..lama da x mkn kari telur ikan nihhhhhhhhh

    ReplyDelete
  5. Owhh telur ikan ker tu... hihihi ingatkan bebola gummy, serius I tak pernah tengok.

    ReplyDelete
  6. telur ikan yang bulat2 tu susah nak cari. memang sddap.. nyum yum

    ReplyDelete
  7. Tak pernah makan telur ni...kalau telur ikan tenggiri or parang biasalah..nmpk sedap je

    ReplyDelete
  8. hehe...tgk muka Wan tu...akak mmg agak dia ni kuat kari, hehe.
    Sedap tul nampak kari yg T masak. Patut laa mengikat kasih syg Wan...ngee

    ReplyDelete
  9. akak pernah sekali cuba masak..hancusss semuanya hingga kuah jadi pekat hehe..

    ReplyDelete