Monday, July 15, 2013

Kemalangan Dengan Buah Pumpong

Korang Kenal tak apa itu buah Pumpong?
Kalau di kalangan perubatan Tradisional, dorang guna buah pumpong ni
untuk mengubati penyakit Pasang Surut. ( Hernia) 

Balik kampung that day, aku pergi rumah abang kejap. mcm biasalah
nak jenguk jugak abang janggut ku itu, pekabor dia anak beranak
Kebetulan my anak sedara yang sulung( Along)  tu ada kat rumah.

Tapi....aku tengok siap berbungkus bangkas bagai. Adei...
pe hal la pulak.?
 Pagi tu, my nephew ni pergi kedai.
selalu dia bawak sekali adik adiknya, tapi kali ni dia pergi sengsorang je

Masa tengah ride motorcycle tu tetiba sebiji buah pumpong jatuh  dan tekena dia
terkejut punya pasal
sampai lost control dan jatuh ( sib baik adik adik tak ngikut)


dok snap photo ni pun dok sereyau bagai. Rasa nyilu sampai ke jantung qolbu aih
tak de la patah bagai, cuma luka luka gitu ja.

Tangan sebelah kanan tu tertusuk kayu kot, berlubang sikit kata my sister in  law
sian Along..Nak gi hantar klinik tak mo pulak
ok le kekonon nye tu .. nanti malam malam jgn meraung sakit k.
ni ler rupa buah pumpong..
Ala... buah yang orang tanam kat tepi tepi jalanraya tu
sekali pandang nampak macam buah mangga telur tu..


 

hmm.. tetiba teringat masa aku kecik dulu, ada jiran aku yang kaya sikit le kat kampung tu
sebab dia je ada kereta. 
suatu hari dia bawak keta, tebuan masuk dalam keta tu
dalam usaha nak turunkan cermin keta dan halau tebuan tu, dia lost control
keta masuk curam, bergoleh golek keta tu jatuh
kereta habis remuk
dia yang kat dalam keta tu jgn cakap la, kaki tangan kepala habis luka..




Bila org tanya accident dengan apa
"Accident denga Tebuan".

Nak tergelak pun tak boleh tau, mana tau kang jadi kat diri sendiri pulak.
Cuma... itulah kan, kuasa Allah..
sebab dan penyebab kejadian, hanya Allah yang tahu.


Note: Semoga aku , seluruh ahlikeluarga dan kalian semua dilindungi Allah selalu.

15 comments:

  1. eee..sakitnya tngok..tercucuk plk ngan kayu..nape tak mau p klink..tpi klinik depa letak ubat kuning tu sakitla kn..

    ReplyDelete
  2. ooo namanya buah pumpong ye wantie..acik tak tau namanya tapi selalu nampak..besar buah tu..tu yang buat along terkejut tu..semoga along cepat baik

    ReplyDelete
  3. ooo namanya buah pumpong ye wantie..acik tak tau namanya tapi selalu nampak..besar buah tu..tu yang buat along terkejut tu..semoga along cepat baik

    ReplyDelete
  4. huh!..ngilu tgok luka tuh...mesti pedih giler tuh!

    ReplyDelete
  5. Bahaya gak yer leh buat org accident plak.. Kesian ngan along moga cepat sembuh..

    ReplyDelete
  6. disebabkan benda kecil penyebab kemalangankan.. semoga sepupu kak tu cepat sembuh ya..

    ReplyDelete
  7. adoyaii..
    seriau tgk luka2 tu kan..
    dorang bdk laki ni tk mau g klinik..
    bleh thn lg tu...

    ReplyDelete
  8. tkutnya tkut luka dia tu..btul..kdg2 sbb binatang blh jd excident..dila jtuh mtor kt kg skit lg nk msuk sungai sbb biawak mlintas bwah mtor masa tgh bwk mtor..suami skit lg nk hilang kwalan keta sbb trkjut cicak masuk celah cermin..nsib xde pape.huhu..malang xberbau..

    ReplyDelete
  9. semoga cepat sembuh laa anak buah T tu...pedih jgk kalo kena air masa mandi..

    ReplyDelete
  10. first time dgr nama buah tu... haish... saya pun seriau tgk luka2 tu... kenapa tak nak pi klinik... at least dia cuci dengan ubat mati kuman...

    ReplyDelete
  11. buah ni besar ke kecik akak?xpernah tengok apatah lagi tau nama buah ni...macam pelik jer bunyi namanyer..hehe...

    ReplyDelete