Friday, July 12, 2013

Ramadhan ke 3- Kisahku

Seperti yang di janji, my bos dah pun renew My car Insurance.
So, aku kena la le ko post office nak renew may road tax pulak kan.

toing toing.. tetiba teringat, kalau dah sampai tarikh lahir
mesti la licence pun akan expired jugak.

Masa nak renew road tax keta boleh la renew lesen sekali
aku terus ambik licence dan bagi kat kaunter.
Dia cakap tak expired lagi, nak renew jugak ke?

eh..eh.. tahun depan ek expired. ngeeeee...
lupa pulak, tahun lepas aku renew  melebihi 2 bulan dari tarikh lahir, so dorang  buat more than one year la. ok.. kak kaunter, taun depan ai renew..

 Selamat dah pun renew. dapat road tax baru.
wah..ink pun terang benderang
tak tau lah nak faded ke idak lepas ni.
jangan la pisang berbuah berkali kali kan..

Kat geran pun dah print cecantik expired datenya
kalau nanti road tax faded ke hape ke
tak yah le aku terkocoh kocoh nak pergi up-dated kan..
terus gi buat baru je kat JPJ...
Pengalaman mematangkan.. tul tak?

against, my Bos memang concern dengan masalah yang aku hadapi sebelum ni.
dia pun pre-caution jugak le kan..

So, dia bagi aku satu  plastik yang nak lekatkan road tax kat cermin keta tu
then dia bagi lagi satu plastik tinted untuk aku letak kat atas road tax tu nanti
moga moga dapat elak dari road tax aku tu faded.

hmm.. lebih kurang ginilah nanti 
tak de la direct matahari sangat
kalau Abang polis nak tengok road tax aku, still la boleh nampak.
kalau tak nampak, guna je lah lampu suluh. hahahaha..


Note: Cermin gelap kena saman, road tax gelap kena saman tak?

7 comments:

  1. rasanya tak kot..
    kty pun baru je renew lesen..itupun terlupa sepatutnya masa besday ..

    ye lah tiap kali hidupkan 2 thn sekali..

    ReplyDelete
  2. aku lesen pon expired taun dpn..hehe..

    untung hg kan..insurance tk yah byr...ins dh la mahai..ehhe

    ReplyDelete
  3. bagusnya bos.. lega dah renewkan..

    ReplyDelete
  4. hehehe seronok dpt boss yg prihatin ni kan T !

    ReplyDelete
  5. hahaha....T lagi teruk..sampai dh gi kaunter, kehkeh..
    akak lak dh biasa barukan lesen memandu bulan 4...Bila dh bulan 5 tengah memandu...terus ke tepi sebab teringat kan lesen dh mati.
    Takut pulak tetiba ada tok polis menahan nanti. Kita biasa lah kan..bila dh tersedar tu baru rasa takut. Kalo idak selambaaa badak aje bawak kulu kilir.
    Dh tgk lesen...tersengih..baru tingat masa renew lesen april tahun lepas...dorang terus lanjutkan sampai besday akak nov 2013 ni. Rugi sket laa. Somi akak untong sket. Renew bulan 4 tahun lepas...tamat besday dia feb 2014..

    ReplyDelete