Monday, July 29, 2013

Resipi Wantan Mee Versi Soup

that day dah janjikan nak bagi resipi wantan mee Versi soup


Bahan bahan . untuk semangkuk je ni
so bahan bahannya adalah pada jumlah yang sedikit
mengikut ertikata sikit tuan tuan dan puan puanlah yer

wantan mee
air -2 cawan
potongan isi ayam ( tanpa kulit)
20ekor ikan bilis
chicken stock  1 sudu
fishball/fishcake
udang - jika suka
garam secukup rasa
cili padi 
bawang putih goreng, bawang merah goreng/daun bawang ( di tabur) 
parkchoy/bunga kubis /baby corn, carrot. ( ikut suka le sayur ni) 

Cara cara memasak

masukkan 2 cawan air ke dalam kuali / periuk
masukkan ikan bilis tadi. Bila dah air bertukar warna,
guna senduk yang jarang tu kaup semula ikan bilis ( nak ambik stock ikan bilis tu je)
then masukkan ayam, stock ayam, udang , fish ball dan fish cake
bila dah mendidih masukkan sayur dan tutup api.
tak payah masak sayur lelama.. kang tak ranggup pulak sayur tu kan..

celur wantan mee dan sejukkan
mcm biasa..gaulkan sedikit minyak bijan 


Cara hidangan
masukkan mee kedalam mangku
kemudian masukkan sup.
letakkan bahan hiasan.


 cilipadi yang dihiris tadi boleh di masukkan sedikit perahan asam limau dan sedikit kicap

Selamat menikmati.
resipi mudah dan sihat.



Note: Minyak Bijan amat sesuai membantu mengurangkan kadar kolestrol.
Masyarakat Cina mengamalkan pengambilan minyak bijan sewaktu proses berpantang.

35 comments:

  1. yum yum yum..
    seb baek aku tgh pose mee..
    tak bape nk memuncak nafsu nengok mee time2 pose ni.
    ngape ntah

    ReplyDelete
    Replies
    1. kenapa posa mee? ada masalah ke kalau makan mee?

      Delete
  2. Lagi banyak sup lagi sedapkan wantie..kita selalu makan sup aje..mee orang lain makan..he..he..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..sape la tukang makan mee tu. kalau kita suka makan sayur dalam sup tu

      Delete
  3. Aq suka noodle2 ni..next time leh try..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau hang nak makan mee kena sebelum banak ni la. nanti lepas pantang kena pantang mee lagi 6-7 bulan pulak

      Delete
  4. Wantieee tidakk laparr tgk gambar ni…hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. lapar? nanti berbuka buat le semangkuk. simple je

      Delete
  5. Telan airliur kty nengoknya..
    nampak shedap sgt nie.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau nak diet bulan pose ni boleh la kty

      Delete
  6. Simple jer resepi tapi sedapp!!!!

    ReplyDelete
  7. pergh.. nampak sedap dan menariklah.. mak aih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup..memang menarik tertarik kebabom ko

      Delete
  8. terliur tgk sayur dia..krup krap krup krap kalo makan tu..hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu kak, sayur tu tak mau layu layu sebab nak ranggup

      Delete
  9. kecuq ayaq liyuq.. hehehe.. senang.. i loike!

    ReplyDelete
  10. Replies
    1. sekarang ni senang nak dapat. yang jenis kering pun ada

      Delete
  11. Happy belated birthday to Aleesya.

    ReplyDelete
  12. Replies
    1. air tangan sendiri mesti lah wat sesedap rasa KA

      Delete
  13. ni lau ada dumpling mmg syok mkn betul ke dumpling yg sllu aku mkn order kt oldtown tu hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti aku nak wat kulit wantan isi ngan udang ayam semua pas tu rebus/stim. nak makan lepas raya lah.. sekarang ni masa tak sempat kalau buat time balik kojer.

      Delete
  14. Minyak bijan I pun suka, letak few drops dalam sup or stir fry, wangi bau nya. wantan mee sup gini sedap, tak muak.

    ReplyDelete