Wednesday, July 24, 2013

Tips Masak dengan Cepat

korang percaya ke yangaku boleh masak dengan cepat dan tepat tu?
silalah percaya sebab aku tak auta pun di bula puasa ni.
Nak tips tak mcm mana aku masak banyak dish dalam masa yang singkat?

Ni la kan, kalau mak bising dodulu bukannya mak marah tapi mak nak kita perfect!

Actually banyak kalau nak kongsi, aku kongsi sikit je kat sini
moga dapat beri manfaat pada korang. ecewah... bak pakar motivasi pulak yer.

Kenapa aku masak cepat?

 
lihat sotong goreng kunyit ni.. benornya aku masak 2 ekor je pun
dalam gambar ni  nampak  piring tu besar
benornya 2 ekor sotong sederhana besar tu hanya ciput je pun
piring tu cuma besar sikit je dari piring yang korang lapik cawan..

mestilah cepat kalau dua ekor sotong je masak kan..kan.. ngeeee
motif masak sikit- mesti clear masa berbuka tu, tak de istilah carry forwarded makanan tuk esok or sahur.




Ini pulak petai goreng dengan udang di ketuk 2-3 biji cili padi.
resipi aku dapat dari my ex-sister in law.orang Terengganu
Tu pun aku masak utk sepiring kecik jugak..
again.... masak sikit je patutla cepat


kopok mony ni pun sama aku cuma goreng dalam 10-15 keping je
sebab budak Aleesya tu je yg nak bedal
kami bertiga tak layan dah le sebab nak layan juadah lain. ngeee
Masak sikit...patut la cepat...

*** 3 perkara di atas tu hanya sesuai untuk familly yang kecik mcm aku je, kalau familly besar sila ke dapur dengan lebih awal yer***


Teknik memasak

1. sambil panaskan minyak baru potong bawang. tak payah guna papan tuk  ko letak leklok bawang tu then slicekan. racik je dengan tanga. Bila minyak panas terus je masukkan bawnag tuk menumis.
Skill ni..kalau korang baru nak berjinak kedapur jgn cuba..kang terpotong jari

2. bawang putih tu takyah kupas bagai, ketuk pas tu guna pisau cincang.cepatkan.
jgn chopper bawang putih banyak banyak pas tu simpan dalam peties. 
kemanisan bawang tu akan hilang..

3. Untuk santan  kari. masukkan semua kelapa parut dalam blender, blend jer.
tak pyah nak transfer dalam bekas lain sebelum nak masukkan ke dalam periuk.
bila nampak rempah dah masak, letak je penapis kat mulut periuk tu, perah je kat situ.
jimat msa jimat pinggan untuk di basuh. hehehe..

4.untuk ikan, kalau nak goreng ikan 6 ekor, siang dan bersih kan dulu 3 ekor.
sambil menggoreng yang 3 ekor tu, korang sambung siang lagi tiga ekor. elok masak yang 3 ekor tu
ko sambung la dengan lagi tiga.. see mcm proses kerja kat kilang la pulak.

5.utk bersihkan sayur. contohnya sawi le kan, tak yah la korang nak basuh sehelai sehelai sawi tu.
ko rendam sepokok sawi tu, biar kotoran tu kembang dan larut dalam air.
pas tu bilas . sure bersih..tak caya cubalah..jimat masa korang.

6.Yang pastinya... dapur korang mestilah ada lebih dari satu tunku.
kalau satu tunku je..memang lambattttttttttttttttt.



Note: Tak suka orang tolong bila aku ke dapur...

23 comments:

  1. fuhyooooo tips dr sifu
    jom kwn2 kita contohi kwn kita wantie mn tau pas ni keje dapur kita makin laju laju laju dan laju haha

    ReplyDelete
  2. hehe... n3 sama pasal makanan yerr

    ReplyDelete
  3. cara masak akak sama je dengan ita....boring duk dapur lama2...

    ReplyDelete
  4. Salam Wantie…salam ramadhan..nak alek dah ni..x sempat nak komen entry lain..selamat berbuka puasa okeh..daaaaa..jam 5.30 nak blah dah dr opis

    ReplyDelete
  5. Salam Wantie…salam ramadhan..nak alek dah ni..x sempat nak komen entry lain..selamat berbuka puasa okeh..daaaaa..jam 5.30 nak blah dah dr opis

    ReplyDelete
  6. kalu sy, sy da siap blend semua bawang awal2. cili pon sm. yg mn bleh bleh sy bleh. nk msk amik je dlm peti ais then campak dlm kuali hehehehe


    p/s ttg kelapa tu, goreng then biarkan sejuk seketika. anggaran, ikut naluri la...sedikit pn x pe...sbb nk dpt kn rs lemak2 gitu...

    ReplyDelete
  7. wah hebat watie..cepat and sedap ya..nway salam 15 ramadhan ya..

    ReplyDelete
  8. bley masuk masterchef pasni wantie oiii... mang cepat n cekap... klu cam yati, suke siapkan dulu bahan nk masak pastu br masak sekali tuk dua tungku....

    ReplyDelete
  9. wahh...suka masak sengsorang ye..hehe..
    Akak ni perlu jgk krew tolong2..tapi anak2, suami, ayah atau adik akak si fadel tu ngan isteri dia aje laa. kalo selain dari tu..akak dh mula kekok tak reti nk buat apa, hoho..

    ReplyDelete
  10. Hi Wantie, I don't know you remember me? Lee dari Canada. How you doin'?
    Lama ta'jumpa ke blog.
    Masak chepat? Saya boleh, buka Magee Mee, tarok tau gay, add fishballs, throw in some udang....habis cherita.
    Chepat dimasak, chepat dimakan, ha ha.

    Salam ceria selalu dan jangan lupa gembira di hati.
    Bagaikan sentiasa kedengaran alunan lagu merdu.
    Lee.

    ReplyDelete
  11. Hehehe..berguna juga tips ni Kak..
    sy ni jenis yg lambat bila memasak..:)

    ReplyDelete
  12. wah..siap sertakan tips2 yer..bguss..tq tq..
    saya ni sejak 1st posa sampai la ni masih belum berasap lagi dapur tuh..asik dok beli n buka luar je...ntah bila bakat nak terserlah ek..hehehehe

    ReplyDelete
  13. Samala kita ..tak suka byak2 tngan..nti melambatkn proses memasak ..heee..=D

    ReplyDelete
  14. nice tips utk mak yg super bz...jemput ke blog azie ye.. www.aziesuhaimi.blogspot.com

    ReplyDelete