Monday, September 23, 2013

Cara Membuat Masker Kunyit

Dulu masa study kat University ada le my friend selalu cakap
kalau tak nak muka naik jerawat kena sapu kunyit kat muka

Aku pulak jenis muka berjerawat tak henti henti..
So, tenyeh la kunyit kat muak..last sampai jari jemari kuning semua.
kat muka jgn cakap le..2-3 har baru nak hilang kuning.
hahahaha....


Actually ada la caranya kalau nak buat masker. hehehehe...
Meh sini aku nak share ngan korang


3 sudu tepung gram  dikenali juga sebagai tepung besan
1 ½ sudu  serbuk kunyit.
5 titisan minyak  (almond, avocado  atau grapeseed)
3-4 sudu susu/ yougurt




ok selamat mencuba.


Note: tangguh entry sebab memory card tertinggal.

10 comments:

  1. alamak nk hilangkn warna kuning tu yg payah tu

    ReplyDelete
  2. Akak penah buat dulu masa zaman sekolah menengah...masa cuti sekolah laa. Jerawat byk..dan ada yg berparut. Ayah akak soh buat mcm ni laa. Mmg esok tu muka kuning, hehe. Tp disebabkan akak ni kulit berminyak..cepat jer hilang kaler kuning tu.

    Kunyit ni..kalo anak kecik kita selesama..di samping bagi ubat selesema...leh gak sapukan kunyit yg dh ditumbuk...atau kunyit serbuk yg dh diletakkan sedikit air kat atas batang idong anak tu. Petua laa ni..nk bagi cepat sembuh, hehe

    ReplyDelete
  3. wah! berminat plak nak buat Masker kunyit ni..
    TQ sharing kak:)

    ReplyDelete
  4. Aq dulu rajin la pkai masker ni..la ni mls..

    ReplyDelete
  5. tak rajin nak buat le skang ni dulu rajin la..

    ReplyDelete
  6. Besa buat kacang hijau d dry- blend n pakai sbgai mask. Mask putih telur pn elok utk muka

    ReplyDelete