Tuesday, October 1, 2013

Menu Diet- Lunch (4)

Asyik makan ikan je time diet mesti korangakan jemu jugak kan
so, hari ni aku nak syer ngan korang cara nak masak ayam bagi orang berdiet
korang nak tau tak dah bape kilo yg berjaya aku hilangkan?
sabo...sabo... cukup sebulan aku diet, aku bagi tau K.
assobaruimadduddin....

mcm biasa.. segenggam browm rice
kenapa sengenggam?
menurut pakar pemakanan, manusia normal memerlukan hanya memerlukan
karbohidrat seharian bersaiz segenggam tangan.
besar penumbuk lah senang kata kan..

Kali ni aku masak petola campur dengan udang kering
cara masa mcm biasa la kan, cuma guna sesudu oilve oil
hmm.. tak payah le minum olive oil sesudu pagi sesudu malam
sebab dah masukkan dalam masakan kan..
pelbagaikan jenis sayur agar anda tak jemu makan sayur yg sama je
petola pun kaya dengan serat.

ok.. lauk aku kali ni ialah ayam. isi ayam..

cara masak isi ayam.
sekeping isi ayam di ketuk ketuk. aku guna hammer tuk mengetuk. sebab tak de alat pengetuk ayam
lapik la ayam tu dengan plastik sebelum mengetuk ye.
kemudian korang kukus isi ayam tadi. pastikan kulit di buang ye
setelah minyak minyak pada isi ayam tu mencair dan di nyahkan
korang letakkan garam dan kunyit dan grill kan dengan pemanggang ajaib.

aku letak garam kunnyit je, boleh aja kalau  korang nak letak lada hitam bagai
aku nak grill daging nanti baru nak letak lada hitam.

bila dah masak. sila potong kecil kecil isi ayam ni
bukannya apa, kalau sektul gitu
korang akan makan dengan banyak sekaligus
teknik pun kena ada jugak kan..


pssttt... stock daging tak beli lagi..nanti aku kongsi lagi ok.


Note: nak lebih effectif senaman kardio di buat di waktu pagi dan bukannya di waktu malam
ini kerana, kalori akan terus membakar tatkala korang meneruskan perjalan kerja seharian
kalau waktu malam, lepas bepeluh..terus zzzz.. tak bape nak effective la sangat.
BTW terpulang kepada individu.

9 comments:

  1. salam ziarah sini..polower 667 gitu..wah nak diet juga lah...teruja plak kita.. :)

    ReplyDelete
  2. wahh bestnye..ayam grill biase aje er..tb pon tgh diet gak ni..no more ice..alhamdulillah ;)

    ReplyDelete
  3. fuh dah bape kilo turun ni
    sure dah slim melim ni
    aii x tahanlah tgk uols dah makin cantek lawa ni

    ReplyDelete
  4. mudah~ nanti nk buat! tp ayam tu ketuk dgn lesung batu pom boleh kan.hehehe

    ReplyDelete
  5. Menarik menu diet T.. Moga berjaya.. :)

    ReplyDelete
  6. Nice nice. Ayam tu kalau potong kecik2 campur dalam mix salad pun sedap gak tu.

    ReplyDelete
  7. Brbagai2 idea diet nnt nk cuba 1by1

    ReplyDelete