Korang pernah makan Nasi Impit Kuah Kacang Hijau tak?
Kalau Nenek aku, Mak Aku dan Aku sendiri memang minat ngan kuah kacang hijau
sebab apa minat? sebab nak buatnya sangat sangat susah
kena perlukan tahap kesabaran yang tinggi bak gunung kinabalu tau.
ha..inilah ghupernya nasi impit berkuah kacang hijau
benornya aku dok google tak de pun orang makan kuah kacang hijau ni
tertanya tanya jugak aku ni..makanan yg aku suka ni asal usulnya dari mana ek?
Mak aku cakap nenek nenek aku yang suka benor wat kuah ni bila tiba Raya.
So, makanan ni di perturunkan kepada kami anak beranak.
gitulah seterusnya..
Cara nak buatnya, korang kena rendam semalaman
pas tu dah jadi seperti dlm gambar ni,
korang kena sejat dan biarkan semalaman lagi
Korang kena tunggu sampai kacang hijau tadi tumbuh menjadi 50% taugeh sahaja
kemudian korang asingkan kulit kacang tersebut. sebiji sebiji.
ha.. jenuh la kan.. that why korang kena ada tahap kesabaran setinggi Gunung Kinabalu.
Bila dah siap semua korang masak ala ala masak lemak cili padi
di campur dengan udang basah/udang kering/udang salai
hmm.. tahun ni mak aku masak dengan udang salai
mmm dap.. dapnya..
puas aku makan tau. sampai aku tapau bawak balik Penang.
** Actually aku dah cuba buat sendiri, malangnya aku terlebih lama rendam kacang tu, sampai semua jadi busukkkkkkkkkk*** Lastly, mak aku jugak yang kena buatkan untuk aku. hahahaha
Note: Eh betul ke.. ada yang cakap ni makanan orang Jawa?
rasanye macamne tu kak?
ReplyDelete1st time tau
sedapppppppppppp
Deletefirst time tengok masak dengan kacang hijau :)
ReplyDeleteye ke..
DeleteXpernah mkn..mst sedap erk rasanya..
ReplyDeletesangat sedap. tambah tambah mak yg masak. berganda ganda la sedapnya
Deleteini 1st time kty dengar nie tie.
ReplyDeletetp dpt bayang dan rasa lah..mesti sedap ni kan..
mmg susah buatnya ..kena kesabaran tinggi nie.
kalau nak makan serta merta memang tak boleh la kty. kena tunggu 2 hari. adei...
Deletelain dari yang lain
ReplyDeleteyang lain dari yang lain tu yang buatnya lagi sedap. ngeee
Deletemcm2 mknan yg pelik2 hang ada no
ReplyDeleteni sure mknan org dulu2 ni
kuah kcg tu xnpk kuah pun..mmg msk kering ke?
hahaha..hat pelik tu sedap.
Deletea..ah kuah tu di masak kering..
jenuh jugak nak asing kulit sebijik2 tu wantie...
ReplyDeletemelaluli blogger ni,mcm mcm resipi mknan sy tau.ni pon pestime dgr.hehehe.sedap ke.apa rasanya~
ReplyDeleteeh..husna pon frist time dgr nih..
ReplyDeleteberat jugak nak buat nih kan..
unik tu kak.. aiza first time dengar kuah kacang hijau ni.. nampak sedap..
ReplyDeleteUsahkan nak makan, dengar pun firstime ni. Menarik. Itu la kan kalau benda yg susah nak buat, confirm sedap nyer la.
ReplyDeleteJadi 50% taugeh tu rupa die camane??
ReplyDelete1st time tengok...guane rasa dia?...
ReplyDeleteSalam. Awak asal orang mana yea. Saya pun tok selalu buat ni bila post semua tanya asal mana apa benda tu sedap ka. Haha. Google punya google pun tak ada last skali jumpa blog awk. Sy pun memang nk tau sgt resipi ni asal mana. Sedap sgt kn..
ReplyDeleteMmg sedapppppp
ReplyDelete