Saturday, November 9, 2013

Belajar Bertanggungjawab

Bagi ibu muda, eh muda ke..muda la kan.. anak pun tak dewasa lagi. kira muda. tak kira nak perasan gak.
mungkin ibu ibu muda, tak terfikir mcm mana anak anak kecil kita akan start
mempunyai sikap bertanggungjawab ke atas diri mahupun org lain kan..

Sama la mcm aku, selalu bila suruh naiim kemas tempat tidur, baju kotor letak dalam baku
akan aku susuli dengan perkataan. 
Cuba ada rasa tanggungjawab sikit. dah besaq pun.. dah jadi abang..
rasanya dah berbuih mulut ni. 
kalau la ada buih yg keluar, dah boleh buat cuci kain kot. hahahaha

Naiim dah tersemai jiwa si papa. susah benar sekarang ni kalau nak bergambar
mood tak mo bergambar lebih banyak dari mood nak bergambar.
ok..ok..
nanti aku citer mcm mana si Naiim ni bertanggungjawab!
aku sms hubby suh bagi extra duit utk si Naiim, sebab tetiba rasa nak makan satay
ngan nasi impit lak. ate dah semalam Pasar Malam kan..

Masa ku balik tu, si Naiim dah pun pergi Pasar malam, then hubby pul;ak duk gegas gegas nak pergi kerja
Tapi... hubby tak bagi pun extra money kat Naiim.
Makanya kena la cari Naiim kat Pasar malam tuk hand over extra money tu kan.

Dalam kul 7.30pm tu Naiim balik dah dari Pasar malam, then dia cakap
duit RM10 yg papa bagi tu tercicir.
ha.. kan kan.. baru semalam je my entry cakap Naiim asyik hilangkan duit je kan
Nah..petang  ni  hilangkan lagi. adeiii.. Naiim Naiim..

So, aku tak de la marah, cuma aku nampak ada la makanan kat Handle basikalnya tu
Bila tengok, ada satay dan keropok lekor, sepertimana yg aku suh si papa pesankan.
pinjam gambar dari empunya blog di atas.

satay 10 cucuk RM 5.00. nasi impitRM1.00 dan kopok lekor RM1.00
So, aku bagi utk dia belanja RM7.00 tu semuanya dia belikan apa yg aku pesan.
untuknya langsung tak ada.

bila aku tengok tu, aku rasa mcm sayu sangat. sib baik aku tak marahkan dia sebab duit 
hilang tu. kalau idak aku akan di hambat rasa bersalah.

Tak sangka, Naiim lebih mengutamakan amanah yg diberikan berbanding
kehendak sendiri.
owh..Naiim selalulah jadi anak yg bertanggungjawab begini. Ibu sangat sangat suka
sejahteralah hidup kamu dunia akhirat. 


*** sib baik la semalam aku ada buat burger ayam goreng, resipi dari si Mama JJ tu**
puas tengok Naiim makan. tapi aku makan sikit je satay ngan kopok lekor tu, sebab
aku utamakan si Naiim. dah tak dpt belikan makanan sendiri
makanlah makanan yg ibu pesan suh beli tu ya.


Note: lagi tersentuh, bila Naiim cakap, Naiim cuma ingat nak belikan makanan ibu ngan adik ja
untuk Naiim tak pa la..dah duit hilang nak wat cam na...


@@@ mama JJ nanti I buat entry ttg burger tu yer@@@@


14 comments:

  1. naiim ni beso nti jd anak yg taat soleh dan bertggjwb
    aunty doakan naiim ni taw :)

    ReplyDelete
  2. Sya pn trsentuh dngn entri nie T. Ank sya yg sulong pn kurang ckp hal duit begini time sklh rendh. Prnh jugak hilngkn duit van sklh. Tp skrang nie F1 dh ok cikit smpai dh pndai kumpl duit blnja sklah. Harap Naim pn bile bsar ckit nnti oklah

    ReplyDelete
    Replies
    1. moga moga Naiim pun cam anak sya jugak. harap harap bila besar masalah hilangkan duit ni selesai la kan.

      Delete
  3. bagusnya naiim...sejuk hati ibu :)

    ReplyDelete
  4. bagusnya Naiim..harap2 teruna sy sorang tu mcm tu jugak nti..amin..skrg ni kecik sgt lgi...
    sejuk hati bila tgk anak dah tau tanggungjawab... Alhamdulillah :):)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Moga anak atie membesar dengan jiwa penuh rasa bertanggungjawab

      Delete
  5. mungkin naim mula berasakan dia sbg ank sulung, harus menunjukkan rs tanggungjawab terhadap keluarga..good boy!

    ReplyDelete
  6. Huk aloooooh Naiim, I pun cair tengok. Naiim is a good boy, budak lelaki biasa la kot kan selalu ilangkan barang. Hmmm macam sedap jer satay tu. Haaa Burger u I dah tengok, marvellous ;) meh laga perut meh ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la.. tak sudah sudah menghilangkan duit. meh meh . suka nau laga laga perut ni.

      Delete
  7. Replies
    1. MOga kata kata KA tu satu doa buat T

      Delete