Friday, November 8, 2013

Eleh... 50 je, Boleh beli apa?

Kekadang orang sekitar berbual boleh membangkitkan nostalgia kan..
tak caya.. meh sini nak citer.
Semalam/kelmarin ada satu rombongan sekolah yang aku sempat berbual dengan
salah seorang daripada pelajar tersebut.
sembang sembang  dia cakap dorang datang dari Perlis.
sekolah buat rombongan datang melawat Penang.

then aku terdengar perbualan rakan rakan pelajar tadi
Hang bawak mai sini bapa ringgit?
RM50 je..
Eleh.. RM50 ja. Nak leh beli pa la tu.. ( nak boleh beli apa le tu)
gulps... terkejut aku. bebudak sekarang nampak duit begitu kecik
even RM50 pun dah tak tau nak beli apa
keciknya nilai RM50 tu kan..


Then balik umah citer kat hubby
pas tu berlarutan la citer aku dodulu masa pergi rombongan
compare compare la apa yang ada.

Eh, awak tau, dulu ni saya pergi rombongan ke Melaka bawa RM20 mak bagi
uncle bagi lagi RM10.
tetiba rasa mcm orang kaya tau.
Mak pulak siap jahit poket kecik kat seluar katak
pesan pulak, belanja dulu RM10 ni, Lagi RM10 ni guna time terdesak ja tau
pesan lagi, jgn bagitau kengkawan yang kau bawa duit banyak mana
kalau org tanya cakap bawa RM5.00 ja tau.
ha.. sampai gitu sekali.


terus hubby gelak bahak bahak kat aku
sebab mak jahitkan poket kat seluar katak aku tu le,,
Nasib baik dia tak tanya, nape tak pakai bra style mak  mak tu kan..
ala..yang ada poket ngan zip tu. bwahahahaha...


Macam mana aku risaukan si Naiim bila bawa duit lebih, mcm tu lah mak aku
risau kan aku carry duit banyak kan,.. ( banyak le RM30 time tu)

yang bestnya si Naiim ni, asyik hilang duit je kat sekolah.
Nak aku jahitkan poket kat spenda dia jugak ke? ngeeeee


Note: Dah dewasa ni pun, bagi aku RM50 tetap besar jumlahnya...


12 comments:

  1. salam sis wanti
    Tersenyum dtg sini.

    ReplyDelete
  2. ahaha.. Mak kite sllu jahit poket kat spenda tu utk letak duit bila berjalan jauh lah.. skrg ni dah tak kot..
    nilai duit dah tak maca, dulu tu yg bila bagi sikit msti org akan cakap..boleh beli apa je dgn rm 50?? huhu..kita dulu rm50 dah cukup byk...:)

    ReplyDelete
  3. betul tu T, bezanyer nilai wang dulu dgn skang kan.. Tp serius cakapalh duit RM 50 sekejap je T. macam air lajunyer !

    ReplyDelete
  4. Salam kenal Wantie! Jalan2 sini tambah kenalan baru.. #685
    Mieza masa kecik2 dulu ikut rombongan sekolah bawak RM5 jer.. Maklumla, orang susah.. Tu pun rasa dah mewah sangat dah.. Budak2 sekarang bagi RM50 dah tak pandang.. Dunia oh dunia.. Huhu,,
    Mieza Suri Shaklee

    ReplyDelete
  5. RM50, BESAQ LA...
    SAPA KATA KECIK.. MCM2 BLEH BELI OOO...
    DOLU2 BWK CKIT JA DUIT KLAU P ROMBONGAN KAN HEHE

    ReplyDelete
  6. Betul tu kak..dulu mak sya pun bg blnja masa g kl dlam 20 inggit je kut..tu pun dah cukup byk kak..beli keropok dgn aiskrim je kut..hehe

    ReplyDelete
  7. dulu dapat RM50 pon dah syok habis kak..tp skarang dah lain..=)

    ReplyDelete
  8. samalah wantie... dulu yati pi rombongan pun bawak rm30 tu pun dah banyak...dulu barang muranh skang mahai...nak buang air pun kena bayo

    ReplyDelete
  9. Tak pernah gi lawatan ikut sekolah rasanya dedulu..sebab tak ingat pun...siankan budak dedulu..

    ReplyDelete
  10. pd sy RM50 ttp bsr...kalau kita tau cara nk menggunakan sebaiknya...bla akk ckp psl rombongan, hmpr sm la kita...bezanya sy bw krg sket drpd akk.. ;-)

    ReplyDelete
  11. Hahhaa jahitkan poket kat spender kang, ngan spender2 hilang satgi.

    Eh rm50 tu bagi I pun besar tau, even convert ke euro sekali pun, dah boleh buat belanja untuk 2 hari sekeluarga makan. Budak2 sekarnag ni I tengok agak mewah belanja dorang, my brother sendiri pun I selalu bebel until now, masa I kerja few years back makan bekpes nasi lemak tepi jalan singgit jer. Jimat ok.

    ReplyDelete