Wednesday, November 20, 2013

Kereta Berusia Lebih 12 Tahun Tidak Selamat di Jalan Raya - Miros



Bila aku terbaca tentang artikel ni, tetiba rasa terpanggil untuk menyuarakan isi hati yang telah lama terbuku.
pandnag je kereta ku yang banyak berjasa kepadaku dan keluarga..
sayu je kan.. aku bukannya kaya yang boleh saja lambak duit
untuk beli kereta baru.
kereta yang ada ni pun belum habis bayar lagi...


Sebenarnya, secara tak sedar kita telah pun di paksa untuk membeli kenderaan baru seawal 5 tahun 
ke atas usi kereta kita.
Percaya tak?

Pertama
Secara amnya, apabila kenderaan berusia 5 tahun ke bawah, jika berlaku kemalangan 
parts korang akan di ganti dengan "Original Part"
Tapi jika melebihi 5 Tahun, boleh di ganti dengan "Original Parts" tetapi
korang kena tanggung beberapa peratus batterment yg pihak insurance syaratkan.

Kedua
http://2.bp.blogspot.com/-yaNupOg55SI/UHL-YJlkz0I/AAAAAAAACbM/JJI0P-KUOOA/s1600/etiqa4.jpg
Pernah tak korang di kenakan charge loading sewaktu membuat pembelian insurance?
loading juga dikaitkan dengan denda /cahrge yg di kenakan kerana kenderaan
anda sudah tua/lama .

Ketiga
Pernah tak bila korang  renew insurance, korang di kenakan Excess?
ada syarikat insurance yang sengaja mengenakan Excess yang tinggi
bertujuan agar korang tak boleh nak claim kalau berlaku kemalangan

sebab, jika jumlah kerosakan kurang daripada jumlah excess makanya korang
tak layak untuk membuat tuntutan/claim
ini lah taktiknya
so, sila semak policy insurance anda.

keempat.
 
Pernah tak, bila korang beli insurance korang kena beli sekali dengan Personal Accident policy
tak kisah la kalau korang dah ada side coverage for Personal accident
dan sebenarnya PA tu akan cover untuk passenger
they might be said that new car no PA, old car need to buy PA. 
not all agent will say that but some, Yes!
mari kita tengok siapa yg kena..


Kelima
Korang perasan tak sekarang ni harga insurance kereta/motor dah naik
ish..nape la sejak akhir akhir ni terasa sangat yang rakyat di bebankan dengan bayaran itu
bayaran ini. syarat itu syarat ini
mesti itu mesti ini..
hidup penuh dengan  peraturan yang ntah hape hape kan..



berbalik pada menda menda yg aku cakap tu, secara tak langsung, kita sebenarnya di beri
semua tekanan di atas, agar secara sukarelanya kita membeli kenderaan baru
agar tak di kenakan charge batterment/loading dan excess melampau

tapi.. even kita tau dan mengerti sekalipun..
kita bukannya kaya raya yg boleh beli keta mcm beli baju...



Note:Yang kaya semakin Kaya yang tak bape miskin terus miskin, yang miskin terus papa kedana..

fikir masalah keluarga, masalah kereta, masalah  tax, masalah kenaikan barang, minyak, masalah kerja
lelama noleh sakit Jiwa aku aih...

21 comments:

  1. mcm tuh setiap 5 thn kne tukar kete la hehehe nk elakkan sebarang kemungkinan terjadi kt atas jalan raya

    ReplyDelete
    Replies
    1. adoi... kalau dah loan keta pun 9 tahun. cam no la kan nak tukar 5 tahun sekali. hidup penuh ngan hutangyg menimbun nimbun.

      Delete
  2. yup setuju sangat..ingat tuka kete ni mcm tuka baju ke? shopping baju pun setahun sekali je...fewwww

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah makin rumit buat personal account ni. yang nak saving habis kena belanja. mana taknya semuanya naik naik naik..

      Delete
  3. Mgkn dlm jangka masa ini...takde yg nak beli kete 2nd hand melainkan kalo terpaksa sgt. Mana kan tidak..beli kete 2nd hand dh ler loan tinggi...jangka hutang takleh lama....pastu kete lak tak leh nak guna lama. Mesti tokey used car bengang.
    Kabinet kerajaan skang dibarisi oleh menteri dan timbalan yg tak berapa berkualiti dan tidak peka pada masalah rakyat marhain....Dorang dipilih oleh suara ramai...tetapi tidak mewakili suara ramai utk pertahankan nasib mereka.

    ReplyDelete
  4. Brp thn usia keta tu bknnya faktornya aku rs..yg penting pndai maintain..kalau tau nek jer x g servise bagai of coz ler x selamat kn..kalau keta 30thn pon myb selamat lg kalaunjg leklok...ekekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu.. masalahnya itulah ukuran yg dorang tetapkan. so pas ni tunggulah mcm mcm yg kena buat tu proof yg keta tua kita tu good on the road. yang pstinya siap le duit. nak pi test puspakom pun duit gak kan..kan..

      Delete
  5. assalam wantie..acik suka baca ni..dah terluah apa yang acik rasa..terima kasih.kete acik dah 11 tahun..tahun depan 12 tahun..kita buka orang kaya..orang berduit nak tukar kete macam tukar baju kan..tak mampu nak main tukar2 kete..

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasanya ramai lagi yg rasa mcm apa yg kita rasa ni.

      Delete
  6. keta ak pun dh lebih 12 tahun beb
    nk beli keta baru? hmm..mgkin bkn masa skrg kot..

    tp tu la..keta cm mn pun kena menten service
    biasa la..keta dh lama mmg kena tiap2 bulan service.
    keta ak tu pun tk leh nk jln jauh dahh..huhu
    kena repair apa barang ntah..adeii

    ReplyDelete
  7. erm...masa mula2 tau khabar ni mmg 'bengang; jugak...ye lah bukan semua mampu nak tukar2 keta...nak tambah hutang plak...alamatnya kita ni akan dibebani dgn hutang smpai bila2...

    ReplyDelete
  8. sebab tu lah ramai yang berebut² nak jadi wakil rakyat.. menteri..
    dorang bebas menggunakan kuasa & duit..
    dan bebas buat undang² yang tak masuk di akal

    ReplyDelete
  9. sedih betul. bya loan kete sampai 9tahun. pakai beberapa taun kena lupus.. pahtu smbung utang lagi.. kalau harga kete makin murah xpela jugak.. huhuhu

    ReplyDelete
  10. luahan perasaan yer T, betullah tu yg kaya makin kaya, yang susah bertambah susah skang ni !

    ReplyDelete
  11. Nowadays Kereta dahlah suatu keperluan yg wajib utk tiap fmly. Ikut sdp hati jelah mnteri skung buat rules tanpa berpikir

    ReplyDelete
  12. sejujurnya, i skip part penerangn tentang insuran semua tu sebab I takkan paham punya hehehe. Tapi ayat last u tu I stuju, kita bukan senang lenang boleh tukat2 keta, nak tukar baju pun payah skang ni.

    ReplyDelete
  13. klu mcm ni bertambah teruk lh kn..
    mujur kite x paka kete...ada kete labi je..

    ReplyDelete
  14. kete yang saya bawak pergi kerja hari2 dah usia 20thn kak.. kita tak kaya asik nak beli kete je..

    ReplyDelete