Wednesday, November 27, 2013

Khasiat Mandi Sepertiga Malam

Nak Cantik = Mandi Malam
Nak Kurus =  Mandi Malam
Nak Sihat = Mandi Malam
Nak Awet Muda = Mandi Malam

ecewah.. list down  bagai mcm dok promote suplement jenama mandi malam la pulak. kui kui kui

Tak de  lah aku tengah google tentang kelebihan mandi Malam a.k.a mandi di Sepertiga Malam
Sebab... that day ada menonton Rancangan "Bukan Empat Mata"

seorang tetamu Pak Tukul tu ada menyebut
kakeknya ( Datuknya) berusia 144 tahun masa meninggal kerana mengamalkan mandi lewat malam
bukan setakat mandi je, kena la berqiyamulalail bagai.. jgn dok harap mandi semata mata je kan.

Tak pe, part qiyamulail, dan amalan sunat tu kita letak ketepi kejap.
Aku nak citer tentang Khasiat Mandi di Sepertiga malam ni

That day tetamu Pak tukul cakap bermula jam 12.00 malam hingga sebelum subuh
adalah waktu fasa air berubat. Tapi rata rata yang aku tanya
dorang cakap mandi jam 4-5 pagi sebab Rasulalallah S.A.W mengamalkannya.


ok, baca sterusnya:-


Dalam menjaga kesehatan, Rasulullah S.A.W mengamalkan mandi fajar yaitu mandi sekitar pukul 2-3 pagi .(sebelum subuh )
Kelebihan mandi sepertiga akhir malam di antaranya:
1. Tidak terkena penyakit asma
2. Terhindar dari angkara jahat seperti sihir, baik dari jin atau manusia
3. Tubuh badan menjadi sehat
4. Wajah bercahaya
5. Doanya mudah dimakbulkan Allah
6. Wajah menjadi awet muda
 Dr. Midi Hariyani, SpKK spesialis kulit dan kelamin dari klinik nusantara kuningan menyebutkan bahwa dengan mandi subuh dapat membangunkan tubuh yang terlelap dimana metabolisme tubuh sedang melambat.Diibaratkan membangunkan mesin yang awalnya pelan kemudian dinaikkan.
*** kita selalu dengar kadar metabolisme menurun bila usia meningkat kan. ternyata kuncinya terdapat pada waktu mandi di sepertiga malam. kalau dah metabolisme dah meningkat proses pembakaran lemak punbertambah la kan, tak de slow mcm siput****
Suhu tubuh akan dinaikkan mencapai kestabilan. Jantung menjadi terpacu untuk bangun,adrenalin meningkat, pembuluh darah jadi lebih lancar untuk bergerak sehingga aliran darah dalam tubuh menjadi sangat baik termasuk aliran ke kulit. Sehingga kulit tampak lebih fresh.
*** see, bila kulit fresh maka terus  wajah nampak awet muda***
Sebenarnya banyak lagi khasiat mandi di waktu sepertiga malam ni, Kalau ngikut petua mak aku, asal kami demam je, mesti dia suruh kami bangun mandi jam 5.00 pagi. Mandi sampai tubuh rasa gigil tau. Actually aku biasa jugak bangun memalam dan terus mandi. Kalau ikutkan dengan suhu sekarang ni, tak de la sejuk mana pun..biasa je. Korang boleh cuba mandi jam 5.00 pagi, ternyata airnya tidak sesejuk air di waktu 6.00 hingga 7.00 pagi tau. 

cublah kalau tak caya.

Aku ni kunci je jam kul 5.00pagi, bila jam bunyi, tutup balik.zzzz....haish cam no la nak biasakan diri kalau cenggini kekdahnya. muahahaha...
 
Note: Perkara yang baik, Perlu berusaha untuk amalkan.. semangat...semangat...

22 comments:

  1. Sya amalkan mandi pukul 5pg semenjak ank2 cuti skolah nie kecuali time uzur. Mmng rase fresh je sepanjng hari. Lagi satu bangn awl pagi nie rase cm ade bnyk mase trluang utk lakukan keje2 harian. Hati pn tenang ja

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke.. kena amalkan la kalau cam tu.

      Delete
  2. Tq. Saya Singgah dtg & membaca hari ini !

    ReplyDelete
  3. ha ada gk org kasi ak petua mndi sebelum subuh
    kalau demam..
    tp mcm budak2 baya Irfan ni..
    sian plak kalau mandi pagi2 tu..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak de la kalau ngan Irfan tu. sian kecik agi

      Delete
  4. pelakon datuk sarimah tu....penah citer...dia amalkan perkara ni laa.
    Org kata...tak baik mandi malam2..kan. Tp itu laa yg datuk sarimah amalkan.
    Cuma akak tak terikut ler...hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasa mcm susah je kan nak ikut. tapi klau dah biasa amalkan mesti best

      Delete
  5. adoiii..time² camni la tengah sedap tido...dibuai mimpi² indah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la.. lagi sedap tarik kain selimut kan.

      Delete
  6. tau ni T, tapi tulah kdg2 kita ni lupa utk amalkan !

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul sangat la tu KA. susah betul nak amalkan.

      Delete
  7. Betul tu. Mandi malam ni lebih berkhasiat pada orang yang tau. Tapi banyak orang kita yang terperangkap dengan mitos ' usah mandi malam , kalau tak kena kembang paru-paru '. So dengan keluarnya entri ini harap semua mitos tu dah terjawab.
    ( Hehe...saya pengamal mandi malam anak- beranak ). Memang best.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la..selalau jugak dengar kan. Tapi sebenarnya waktu mandi tu. kalau mandi sepertiga malam dah tak pe dah. jgn mandi sebelum kul 12mlm.

      Delete
  8. banyak kelebihan mandi waktu tu ye, klu dah bangun seeloknya buatlah solat yang sepatutnya, dapat jugak pahala...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu.. buat solat sunat pas tu sambung je ngan solat subuh. besar pahalanya kan..kan..

      Delete
  9. Tingat masa muda remaja dulu selalu bangun pagi2 sebelum subuh terus mandi, skang ni nak mandi time subuh memang gigil melompat la, pastu mmg tak keluar umah la kot huhuu.

    ReplyDelete
  10. tp tulah..time macam tu mata susoh benor nak buka

    ReplyDelete
  11. Wah. Baru tahu ni. Jadi, elokla jugak ibu2 menyusu yang risau dan stress amalkan ni. Ibu sihat, anak ceria.

    jom tengok video mummy yang berjaya selesaikan masalah penyusuannya

    ReplyDelete