Thursday, November 7, 2013

Ronda Pepetang

Cuti awal muharram that day saja la ronda petang petang
Naiim  merajuk, kepak Bdaman dia hilang ke mana ntah
duk tuduh si adik hilangkan.
Malaslah nak layan merajuk dia tu, makanya kami gi le meronda
cuci mata kat tepi laut.

Memandangkan aku pulak berpuasa, jadi sementara nak menunggu time berbuka tu
boleh la beriadah kejap.

berhenti kejap tengok laut. 
Bak kata dalam entry si ieta, melihat laut mendapat pahala
so, aku kutip la pahala kat sini kejap.

 see.. my anak dara, asal papa nak keluar je dia mesti nak ngekoq
gedik sangat that day, gi punggah lemari kain
korek keluar baju kurung.
kain tak mo pakai, nak pakai baju je
last jadi ginilah kan... pakai baju kurung ngan seluar.

asyik duk tunjuk ke sana je.. tak puas hati
nak pergi dekat.
Aleesya nampak kambing yang tertambat kat sana tu.

selalunya papa bawak dia pergi tengok lembu kat pondok polis
tepi padang bola.
bila dia nampak je kambing ni, terus sebut
"Kambuuu...." hahahaha... 
ini kambing la, bukan kambu..
then yang besar tu lembu..bukan kambuuu ok.

Masa ni kambing dah bunyi bersahur sahutan, sebab dah tanda hujan nak turun
kemudian bunyi guruh di langit berdentum dentum..

puas jugak le pujuk si Aleesya ni untuk balik
tapi still nak jugak melekat kat sana..


Last, kena la paksa balik, dah time pun dekat kul 7.00.pm
nangis nangis. sian dia...



Note:  Boleh ke dia nak naik atas belakang kambing... adei........
 



17 comments:

  1. kambuu..kambing campur lembu..hehehe..

    ReplyDelete
  2. HIhihi..Lawak tgk gelagat Aleesya ni....:):)

    ReplyDelete
  3. hahahah kambu pun kambu lah alesya..mmg comey je sebutan tu

    ReplyDelete
  4. Hahahaha.. kasi je lah Ti.. , Aleesya naik kambing tu hihihihi.

    ReplyDelete
  5. Ronda2 naik motor mmg best..sampai aleesya x nk blik ni :D

    ReplyDelete
  6. hihihi..kambu eh...itu mix tu.. :)

    ReplyDelete
  7. best jalan-jalan.. kambing+lembu=kambu..

    ReplyDelete
  8. Irfan pon suka tgk animal...
    kalau nmpk je apa animal xcited nk srh gi tgk..haha

    #ak pon suka tgk laut...
    tp mandi laut tk berani..huhu

    ReplyDelete
  9. hehehe budak2 ni baju apa dorang x kisah dah janji dapat ikut g jln2 kan ! hehehe

    ReplyDelete
  10. tak bersalah kambuu tu, eh kambing.. hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la pepandai gi kacuk spesis tu kan

      Delete
  11. Hahahaha klakarlh si aleesya nie.

    ReplyDelete
  12. Hahaha dia buat baka baru ker, kambu jadinya. Eh nak naik belakang kambu pulak dia, bahaya tau. Tapi cantik aper style baju kurung ngan suar gitu, kalau tak cakap tadi I tak tau pun.

    ReplyDelete
  13. kambu pun kambu la....

    oh...tgk laut pun dapat pahala ye wantie... ari2 i tengok laut bykla dapat pahala ye....

    ReplyDelete