Wednesday, December 4, 2013

Sehari sebelum Majlis Berkhatan

Kami dah pun booking kambing 2 ekor untuk majlis yang bakal berlangsung pada 30/11/2013
Lagipun penjual kambing tu boleh sembelih sekali kambing tu
Jadi MIL cadangkan agar tumis siap siap dan masak tanpa santan daging kambing tu
bagi mengelakkan daging tu rosak memandangkan  2 ekor kambing nak sumbat dalam peties mana kan.

my hubby pun pergi uruskan kambing semua tu dalam kul 4.50 ptg
pas tu gi ambik bunga telur dari umah mak aku di Kala Nerang bagai
makanya dah malam la baru dpt balik umah pendang tu

Kami dah bersiap sedia menanti kambing untuk di masak
So, My MIL dah pesan kambing tu even dah di lapah bagai kena la salai dulu
untuk hilangkan semua bulu bulu yang masih melekat tu.
petua dari kazen hubgy, kalau nak lapah kambing kena kaki ke atas dan kepala ke bawah
so, daging tu nanti tak de la bisa..
Bisa tu merujuk kepada bila makan suka dok sakit kepala la, darah naik la..ha gitulah..

 untuk kambing yang arwah ayah niat tu, kami wat masak kurma


untuk kambing aqiqah Aleesya, kami wat masak gulai dengan umbut pisang.


Kami masak malam tu jugak. tapi tak letak santan. so esoknya baru letak santan
hampir 3 pagi jugaklah nak siap kan semua tu.

Aku dah pening menonong sebab dah letih,
nyaris nyaris nak tertungging masuk kawah ko..
sib baik hubby sempat paut, kalau idah dah jadi daging qurban manusia.. kikikikik..


Note: esoknya bangun awal nak bersiap sedia untuk Naiim berkhatan.


14 comments:

  1. sedapnye kambing..tp klu org ade darah tggi mkn kambing terus rasa pening..cpt aje tangkt kt kepala

    ReplyDelete
  2. weh...salah date lagi hg..
    mana ada 31/11/13...30/11/13 la..hehe

    wahh..kambing2..ak ni takut nk mkn sbb risau pns tu la..
    sakit kepala..hehe..

    bestnya pegi knuri ni..
    tapi syg..ak tk dpt datang..
    tk sempat la weh...
    lgpon en suami yg driver kan..
    dia kata tk sempat, lgpon 2 buah knuri tu rumah kwn dia.
    hg taw la ..kalau jumpa kwn..sembang lama..haha..

    ReplyDelete
  3. Biar betoi T...sampai nak terjatuh dlm kawah..
    Tp kan..bab somi T sambut T dari nak terjatuh tu..alahaiii..sweet kan. Mcm dlm novel pulak, hihi..

    ReplyDelete
  4. tahniah Naaim..selamat melangkah ke alam baru..:)
    anak2 saya bersunat masa umur diorang 3 hari..dah selamat hehehhe

    ReplyDelete
  5. bestnyaaaa...nak rasa jugakk yang kurma daging kambing...!!! haha ^_^

    ReplyDelete
  6. Kak.take care..buat keja smpai letih2 ni..:) tak pnh sya mkn gulai dgn umbut pisang ni..hee

    Akk,klu sdi,join ga sya ya..tima kasih :)

    ReplyDelete
  7. Alhamdulillah Allah permudahkan segalanya.

    ReplyDelete
  8. Haa kambing ni mmg bahaya sikit kan, my mom tahun bila tah orang minta tolong masakkan 3 ekor kambing, kami anak beranak jer tolong kupas bawang semua tu, even dia tak makan kambing, tapi bau yang kuat tu buat dia terus naik darah hahaha. tu la rajin sangat menolong nyer.

    ReplyDelete
  9. kambing kat sana harga sekor bape t?
    sedapnye gulai kambing ngan umbut pisang..

    ReplyDelete
  10. Takott dengar..hampir2 jadi qurban manusia tu kak..haha..nasib baik hubby sempat sambut...
    kes tak cukut tido lah tu kan...
    teringat kat hubby sy..suka sangat dia klu lapah2 daging ni...terutama kambing tu...:)

    ReplyDelete
  11. Cian ko T.. tak per demi anak kan..sanggup apa saja.. Nampak sedap jer.. kambing kurma tuh.. :)

    ReplyDelete
  12. kira besarlah kendurinyer T.... masak dgn umbut pisang tu mmg feveret KA tu !

    ReplyDelete
  13. meriah sedara mara bila kumpul ramai-ramai bila ade kenduri kendara mcm ni kan.
    indah sungguh pemandangan bile kerje melapah daging dibuat cara gotong royong

    ReplyDelete