Friday, February 14, 2014

Char Yin Yong

Citer ttg aktiviti aku masa balik kampung CNY.
sabor je la.. belum selesai dik non yer...

Tetiba je terpacul dari mulut my hubby ajak my mom untuk gi jenjalan
erk.. he ask directly without asking me? ( hmm.. u had change dear, I like)
ye la.. sebelum sebelum ni, dia suarakan kat aku then baru aku suarakan kat Mak.
tu la kan sejak ada Aleesya, banyak jugak perubahan dia yang aku dapat lihat.


Mak decide nak pergi umah adiknya. (My Mak Njang)
baru berpindah dari rumah flat ke rumah teres
so, kami saja la nak gi ziarah dia sekali ngan tengok umah sama..

Mak Njang keseorangan je hari tu.
So, sian pulak kalau dia nak prepare dinner untuk kami
so, aku decide untuk ajak dia makan kat luar je la..
Bukan selalu pun banjer dia kan..kan...

kalau makan kat luar ni, makanan biasalah kan..yang sama je mana mana pun
so, aku cuba la cari kelainan dalam menu kali ni
ternampak menu " Char Yin Yong"
tak pernah dengar dek telinga dan tak pernah lihat dek mata lagi ni
ok.. aku order yang ni lah..

Best la Mak dapat jump aadiknya tu..
sebab Mak njang ni kulitnya putih, so.. sejak kecik lah.. Tok aku panggil dia Putih..
dah tenggelam nama Saodah tu.. Nama Puteh je la yang menjadi sebutan. hehehehe

Ni ler ghuper "Char Yin Yong".  sekali tengok mcm Koay Teow Cantonese pun ada jugak kan.
Untuk Aleesya aku order sup tulang ngan nasi putih je.
si Naiim mcm biasalah nak chicken chop je..

hehehe... my charming dotter ni, mesti ada saja kan peel dia
tak nak makan nasi nak Char Yin Yong aku
bagi sikit nangis, nak semuanya la pulak..

pas tu nak makan dengan tangan hokey!!!!
biarlah.. asal dia nak makan dan tak ngacau ngacau dah le kan..

Si Naiim ni order Nestlo, aku order sirap laici..
last dia nak pulak sirap laici aku tu.. ambik le..

haish.. anak perempuan kidnap makanan, anak lelaki kidnap minuman.
tapi tak pe.. Ibu kidnap kamu dua dua, peluk erat erat.. biar tak leh gerak.hahaha..

hmmm.. kenyang kami malam tu. 

sebelum gerak balik, hubby tapau roti arab untuk ayah. sebab ayah tak ikut kenalah beli something kan.
lastly ayah tak makan pun..
aku rasa secubit..mmmmm nape ek tak sama rasa dia mcm yg aku buat tu
mungkin ni yang ready made kot..


tetiba rasa nak beroti arab la pulak.



Note: Nak ikut gi Tanjung Dawai boleh? Tak boleh ek...






*** I'm miles from where you are
       I lay down on the cold ground
      And I, I pray that something picks me up
      And sets me down in your warm arms

      
      

15 comments:

  1. lain benar namanyer makanan tu yer... mmg beza lah mak t dgn yr aunty tu, tp muka ada iras2 lah !

    ReplyDelete
  2. lapaq woiiiiiiii tgk char yin yong tu
    awat depa panggil char yin yong ek

    ReplyDelete
  3. tu bahase cina ke kak..
    maknenye ape eh..
    incik suami saya pun kalau pergi kedai²
    makanan minuman ni mesti order menu yang namanya unik & jarang jumpa

    ReplyDelete
  4. Hahaha sabar jer wantie.. dua2 dah kena tibai... Penyudahnya mkn lah yg dorang punya kan ;)

    ReplyDelete
  5. Seronok dpt makan ramai2 cam nie hehe

    ReplyDelete
  6. makanan memang menguji kesabaran ni

    ReplyDelete
  7. Char yin yong?? Baru jg dengar ni kak..tak pernah tau sblm ni...tp nmpk mcm sedap juga... happy lah mak dpt jumpa cik putih ye..:-)

    ReplyDelete
  8. char yin yong?? husna pon 1st time dgr nih.. hahha..

    ergi tanjung dawai wtpe kak?? nk ikot..:p

    ReplyDelete
  9. char yin yong ni rasa dia camana?

    ReplyDelete
  10. unik namanya.. memang macam kue tiaw cantonese rupanya..

    ReplyDelete
  11. char yin yong tu mcm keow teow lakna je kan?

    ReplyDelete
  12. tu la kdg2 biarlah kita berlapar asalkan anak2 kenyang... tak sampai ati kan... bila kita order lain dr yg lain selalu jadi camtu... mesti apa yg kita order tu jd perhatian anak2... takpelah bg kan je

    ReplyDelete