Monday, February 17, 2014

It Ready

Cerita Balik Kampung

Setelah berganding bahu nak siapkan menu semua akhirnya telah siap sedia
part bakar bakar kita kasi kaum adam
Part goreng menggoreng, kukus bagai kaum hawa yang buat
best pulak balik kali ni sebab rasa mcm persiapan hari raya la pulak.
 
Demi cucu kesayangan dan ana perempuan tunggalnya, Mak gigih gigih buat tapai
Mak aku buat tapai ni pun sebab ada satu incident yang buat cucunya ( Naiim ) Merajuk
nak pujuk cucu la ni..last buat jugak tapai tu..

rendang pulut kuning tu tak sempat nak snap.
adei...

 
  
laju je laksa ni habis, 
Time my 3rd abang balik tu dah licin, kena rebus lain laksa
kuah still ada le... sian dia.
tapi tak pe..sempat jugak makan kan..
 
 
 kerana oblong ni juga telah memecah tradisi tekak anak sedaraku..
ecewah.. tak makan daging la konon... sebab mak cik kamu punya sos yang tangkap leleh tu
sampai lupa yang kamu makan daging yer..
hahaha... Aliff, kalau baca entry ni sila senyum sengsorang K.

ha..patutlah laksa habis awai.. ada dua orang tu kan..
tengah bakar ayam telah membedal dengan sepuas hatinya laksa.
ahakssss...
Tu la bang Hiaq...lambat sangat balik....

my dua orang abang tu ada hal sikit, so dorang makan gitu gitu je
then proceed ngan kerja dorang..
Dorang janji malam nanti akan datang lagi umah mak.

my 3rd abang dah call, suruh kami jgn bali Penang lagi
sebab dia dah on the way nak balik..
lama nau kami menunggu, tengah on ther way ke tengah pakai under wear?
huh...

cuma adik aku je tak dapat balik time ni
ntah floating kat mana pun aku tak tau la
kalau nunggu adik aku balik, jawapnya sampai keesok esok la akutak dapat balik Penang
hahahaha...

akhirnya my 3rd brother sampai jugak kat umah bersama sama my kazen
dan dua orang anak kembarnya tu.

dorang ckp, kalau ada makcik mesti ada makan punya
hok aloh.. tetiba ada 'tag Line" la pulak.
bukannya apa.. Mak cik seronok sangat bil;a tengok korang semua happy menjamu selera..
nak bagi makan selalu dah le berjauhan kan..
inilah yang termampu..



Note: Malam nanti kita ber reflexology la pulak yer...




*** Distance is just a test to see how far love can travel...
       the love I'm feeling for you is stronger than a miles between us

      

12 comments:

  1. bestnya bako membako ni...kak.sy tertarik dua org laki yg mkn dekat pokok getah 2.sy tertarik dgn bckgrnd belakang 2.kalau buat bako2 kat situ mesti best kan?redup je

    ReplyDelete
  2. family gathering sesuatu yg sngt berharga

    ReplyDelete
  3. uwhh laksa itewww.. sajer jer tau buat terliur ler ni. Kenapa la kita jauh sangat, I suka benor berjiran ngan orang yang suka buat2 makan ni, nak join anak2 sedara u, ada makcik, ada makan huhu.

    ReplyDelete
  4. mmg mcm persiapan raya ha
    tp blk kg..mkn2 best kan

    laksa tu..adoyaii
    meleleh ak tgk..dh la feveret laksa ni

    tapai best gk..ak blk kg kdg2 beli gk tapai
    kt psr mlm..hikss

    ReplyDelete
  5. Laksa .... sedapnya nampak laksa tu

    ReplyDelete
  6. wahh meriah hah makan2....mcm2 ado...best2...

    kalo bab cucu mmg seboleh-bolehnye nenek cube tunaikan kan....gitu la kasih seorg nenek pada cucunyer....

    ReplyDelete
  7. aduhai mmg seronok layan menu2 ni semua T,... makan pulak ramai2 mcam ni !

    ReplyDelete
  8. bebila wat laksa jemput la nureen g umah..
    hahhaa aci muka x malu...
    teringin nk mkn, nmpk meyelerakan

    ReplyDelete
  9. Best laa...walaupun sekuntum bunga ros aje tp pandai masak. Sampaikan dorang sume tau kalo ros ni balik mesti ada makan2..murah rezeki.

    ReplyDelete
  10. oblong tu x tahan...memukau habaq hang hahahaha
    seronok lah hangpa balik ritu ek...jamu anak sedara sibling mkn2..best tul

    ReplyDelete