Monday, February 17, 2014

Persiapan

cerita balik kampung

ok.. sambung semula cerita suasana balik kampung side aku. ( adei.. belum habis la..)
Mula tu plan nak bakar ayam je.
pas tu mak aku  pulak nak buat pulut kuning sempena B'day cucunya 
( anak abang ke dua aku)
then ntah mcm mana la pulak, terjadi pulak buat laksa..hahahaa best best..


 apalagi.. acara mencari kayu api telah pun bermula..
bestnye mencari kayu api kan.. sebab time ni tengah kemarau
daun daun meluruh, kompom la ranting ranting kering tu senang nak dapat

 kena la rebus laksa dulu kan,
pas tu bara tu boleh la digunakan untuk wat panggang ayam nanti..

 Menunggulah kami nak buat makan makan ni time anak anak sedara balik sekolah
ye la.. kat Kedah kan sekolah hari Ahad..
even dorang bukannya nolong ape pun time preparation tu
tapi senang sikit kalau dorang ada, leh main ngan Aleesya tu
senang sikit aku nak bersilat memamsak kan..


 suka nau budak kecik ni berlegar legar kat unggun api tu
so, suh je kazen dia bawa dia nai buai ket ujung sinun..

pas tu roger my third brother suh balik jugak jugak..
mula tu tak jadi balik



 Ntah mcm mana, tetiba dia rasa nak balik pulak.
balik lambat sikit, sebab my kazen ngan anak anaknya nak ingikut sekali
wa... tak cukup ayam ni,
kena la gi beli lagi 2 ekor...



 Sementara tu aku pulak terpaksa ke pekan kejap sebab ada le bahan bahan yang tak complete
Sampai kat pekan, tetiba ternampak satu benda la pulak
terus rembat in bulk le kan..
 hahaha... aku rembat oblong meat tu.. 
so balik tu cepat cepat la aku grill kan, 
sian anak anak sedara aku tu, lapar dorangtime balik sekolah..
makan oblong dulu untuk alas perut..

sowi tak dapat nak snap sos black pepper untuk oblong ni..
aku tunjuk yang dah siap je lah kat korang... ahakssss..





Note: panjang lagi journey aku kat kampung ni..aku wat entry pelan pelan yer..





*** I'm just lonely when you are not around
       and sometime I gotta pretend everything's okay.



13 comments:

  1. fuh..meleleh air liur nengok daging oblong ..

    ReplyDelete
  2. redup je belakang rumah kg mike ye cik wantie???.... (err..belakang rumah kan???)..... awok suke suasana kg macam ni..... sekaghang ni udah dok taman...tak meghase macam ni... alahaiiii

    ReplyDelete
  3. panjang lg n3 hg blk weh?
    tk per2...kenangan semua tu kan
    blk kg ramai2 ni best...
    mkn2..sembang2..hehe..

    ReplyDelete
  4. wallaweeeiiii....
    best tau bila k.tie crita pasal kat kg
    mesti ada masak ramai2 mcm ni
    best sgt..
    dh tu kwsn umah ada tanah lapang ngan pokok2 getah.. best4x...
    byk kali ni nureen ulang best sbb mmg best pon hihihi

    ReplyDelete
  5. adezzzz meleleh sy tgk oblong tu kak oiiiii

    ReplyDelete
  6. ha la satgi dok tungging dalam kuali pulak...kadang mata lepa ni tak alert sangat.... tu kalau ada sepupu sepapat oklah... bley tolong jaga sat.

    ReplyDelete
  7. nak jadi anak sedara T, jugak laa...leh dpt oblong..hihi..

    ReplyDelete
  8. macam brpiknik ye. daging tu amat menggiurkn

    ReplyDelete
  9. haaaa puas hati la semua pun, makanan sedap2 semuanya.

    ReplyDelete
  10. oblong tu mmg sgt2 mengiurkan ... seronok budak2 ni dpt jumpa sepupu sepapat yer

    ReplyDelete