Wednesday, February 19, 2014

Resipi Sotong Kangkung

Aku memang dah lama berniat nak buat entry tentangresipi sotong kangkung ni
sebab utamanya  asal aku check keyword ada saja orang cari
resipi sotong kangkung kat blog aku.
boleh dikatakan setiap minggu.

Dan sebagai janji aku kepada korang
ni janji di tepati tau
bukan janji third party or janji chapati

hehehe..Aleesya selalu sebut janji chapati.. sabor je la ngan anak dara I tu.

Memandangkan hari sabtu ritu aku ada buat utk my hubby
bawa gi memancing tu kan
tergerak lak di hati nak buat entry ni


tara... semalam aku dah buat untuk santapan kami anak beranak
untungnya kat sini sebab aku pau my bos suh dia belikan sotong kembung kat Market petang tu

Bahan bahan
1/2 ekor sotong kembung ( dipotong kecil dan direbus hingga lembut)
kangkung
bijan ( di goreng tanpa minyak hingga garing)
kacang tanah yang telah ditumbuk


Resipi sos sotong kangkung
10 tangkai cili kering (direndam/direbus)
2 sudu gula merah
3 sudu madu
2 sudu otak udang (petis)
2 sudu kicap pekat
1 sudu tepung gandum/ubi
sedikit perahan air asam jawa
 

Cara membuatnya
cili kering dikisar halus
kemudian campurkan semua bahan bahan tadi kecuali tepung gandum
masak sampai mendidih, kemudian masukkan bancuhan sesudu 
tepung gandum/ubi ( utk pekat)
masukkan garam secukup rasa
bila dah  pekat  tutup api.
siap le..


** tips. jgn gantikan madu dengan gula kerana gula akan menyebabkan sos menjadi keras
dan membeku.
guna nyalaan api yang sederhana.




Note : makan sotong banyak sangat kan.. garu garu hidung ngan mata dah ni...adoyai..






*** "Certain chance occurrences have caused our paths to meet. Destiny has joined our hearts and made our lives complete."
       
     

17 comments:

  1. Skali skala aku nk mkn leh laa..allergic weh..:)

    ReplyDelete
  2. lagi puehhh... bulih berulang banyak kali...dan tak kene bayo lebih... hihkhihk... try buat camtu makan kat luo..... kempis beg duit oooo

    ReplyDelete
  3. wahh... resepi sotong kangkung... macam healthy food jekk... ^_^

    ReplyDelete
  4. Akak dah simpan resepi ni wantie nannti nak cuba ... terliur tengok tu :)

    ReplyDelete
  5. Khaira pun suka kangkung.. tapi tak pernah buat macam ni, nampak sedaplah :)

    ReplyDelete
  6. wahhh makinlah sedap sebab ada sesame seed tu ^^,

    ReplyDelete
  7. klau nureen kangkung yg abes dlu.. hehehe :P

    ReplyDelete
  8. ayok..terliur ni T.. fuh sedap bangat nie
    beshnya kalo dpt jd jiran

    ReplyDelete
  9. tengok kangkung tu sungguh mengancam

    ReplyDelete
  10. wahhhhhhhh uols tahu buat sos sotong kangkung ni
    iols sgt kagum lah uols ni serba serbi terer no
    nti buatkan sos tuk iols boleh..iols nak wat stok ok x?

    ReplyDelete
  11. alamakkkk.... terliurrr kak... sedap sotong kangkung ni..suka sgt makan masa duk sana.. sini susah lah nak cari... tak jumpa yg sedap...huhu

    ReplyDelete