Thursday, March 27, 2014

Tasik Beris Dah Semakin Tenat

Terkejut ku tengok air tasik ni..dah hampir kering..

 Kalau dulu kawasan yang bertanah tu penuh dengan air..
sejak bumi Malaysia ni tak menerima air hujan hampir beberapa bulan.
tasik ini menjadi semakin kering..



Ni pulak pandangn di penghujung tasik..
rasanya kalau bumi malaysia tak ditimpa hujan lagi, maka kontang la kot kan..



haruslah kan tuan tanah lepak kejap kat sini...
ngeee...
 dari kejauhan aku zoom kan, sebab nak tengok apa la yang dorang buat kat tengah tasik tu kan
nak kata menjala pun idak
memancing lagi la tidak kan..

Then my schoolmate cakap yang dorang tengah sodok udang..
hohohoho... best nyer, kalau la aku dapat join..
mesti havok la kan..

kat sebelah tu ada lagi satu group...
aku tengok yang ni lagi best, siap bawa penapis santan.. hahahaha..
tetiba teringat time aku kekecik dulu... kes main penapis mak sauk ikan le, lebam kaki tangan kena pukul..


Aku amat mengharapkan rintik rintik hujan membasahi bumiku ini
bukan melalui pembenihan awan, tapi secara semulajadi..
sangat sangat berharap tau..


Note: Setiap yang berlaku pasti ada hikmah di sebaliknya..





*** It's my love, not some crime...
      the heart is emotional not helpless
      even if the head is broken and the body too
     I'll not break the promise make to myself
     I'll never ever let you go from my heart....
 

14 comments:

  1. tak smpi lagi ni
    walhal org baling jekk hahhaa
    tgu la mood driver, kena pujuk baru mau mai

    ReplyDelete
  2. Teringin sangat nak pergi ke sini tapi masih tak berkesempatan lagi.
    Kapan ya ?

    ReplyDelete
  3. nampak surut sangat air tasik tu kak.. wah, menarik tu sodok udang kat tepi tasik..

    ReplyDelete
  4. selamat pagi
    singgah pagi & salam jumaat

    ReplyDelete
  5. itulah harap sgt malaysia dilimpahi hujan ..
    kalau tak ramai yg kena catu air ..
    empangan semua dah kering ..rumah hari2 takde air .

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum kak wantie, sama2lah kita berdoa agar bumi Malaysia dikurniakan hujan .. dulu kecik2 pun selalu main penapis mak buat tangkap berudu. hehee. singgah menabung digi sini...

    ReplyDelete
  7. Ha'ah lah kak..mmg nampak mcm nak kering dah tasik tu...
    sama2 lah kita berdoa moga hujan akan turun jua... bumi dah panas sgt skrg ni...

    ReplyDelete
  8. semua kita menharapkan hujan turun kan..
    pns sgt skrg..

    lps mndi pon..still berpeluh..

    ReplyDelete
  9. ya Allah kering no tasik tu
    dulu iols pergi sn boleh npk lagi air kat bwh2 koridor tu
    skun tgk dah kering..
    semoga hujan turun dan bumi perlis kembali basah

    ReplyDelete
  10. Salam singgah dari pcl ; kalau tasik beris tu mmg sudah biasa dgr sbb sy pernah keja @kedah dan kawen org Sp..tp agak terkilan blm jejak kaki ke sana. Sejuk ke area sana.. Hehe teringat kalau guna penapis sauk anak ikan/udang. ..Memang best time bebudak nakal dulu..
    www.nazlee.com ~salam.

    ReplyDelete
  11. syukur panas beberapa hari lalu dah redha dek hujan lebat malam kelmarin..

    ReplyDelete