Monday, February 18, 2013

Demi Kamu Anakku

Disebabkan musabab yang tak dapat di elakkan
aku dan hubby telah mengambil keputusan untuk tidak benarkan Amirul ke Sekolah
Fardu Ain dengan Basikal.

Sedih pun ada, tapi nak wat cam ne
Masa depan kamu lebih penting dari basikal tu sayangku Amirul


kalau kamu berbasikal, suka benar kamu bergaul dengan org salah
kamu tu suka sangat ikut perangai org
tapi.. tak boleh tuduh org jugak
yang penting sikap kamu tu
tak boleh nak fikir yg mana baik dan yg mana buruk.

Tak nak serabut kepala, aku dah wat keputusan
dah cakap dengan Bos, Lunch time aku pukul 2.00 hingga 3.00 ptg
aku akan speed balik umah utk hantar dia ke Fardu Ain
time balik dia kena jalan kaki.
Ini bukan denda.. tapi, inilah langkah terbaik wahai anakku


Sampai hujung bulan ni je
bulan depan, dia akan naik Van
dah cakap pun dengan pak cik van tu

  Sebak aku bila Ustaz dan Ustazah cakap yg Amirul ni budak pandai
jawi dah pandai baca, baca Quran pun dah mengenai
exam selalu dapat no below Five
* aku tahu.. dia anak aku, performance dia aku sentiasa pantau*
so, aku kena kepong dan umbut anak aku..
 


Note: Ya Allah.. jauhilah anak aku dengan perkara perkara yang tak baik.

*kepong dan umbut = pantau, didik , kawal *


19 comments:

  1. emm bile anak dh beso lain plak peel nye yew..

    mmg harus pantau awal2 kan

    ReplyDelete
  2. bgslah cam tu..lega skit hati kita kan..riso jugak anak2 baya cam ni pergaulan sgt2 kita pantau derang tgh nak kenal persekitaran xtau yg baik or buruk..xpelah lg pun hang sng nak kuar kt ofis tu..boss hang xkisah tp jauh gak lah ko nak pecut tu..

    ReplyDelete
  3. BK sentiasa amirul dapat jdik anak yg soleh

    ReplyDelete
  4. Biasa laa T.. umur cam amirul nie mmg cenderung ikut kawan2 punya perangai.. Bagus laa ambik tindakan gini.. takut melarat plak..

    ReplyDelete
  5. mmg patutlah kita sebagai ibu bapa risau dgn anak kita. nak2 bila diorg sdg membesar. insyaAllah kak, kdg2 kalau kita sentiasa kawal dan pantau, perkara yg x diingini xkan berlaku. mudah2an..

    ReplyDelete
  6. ...eh...apa kes..
    sorry , dayah baru baca nih..
    ada cerita kat entry sebelum nih kot?
    ok..dayah cuba cari apa cerita..

    pasal basikal..anak dyh darjah satu.. mmg awal awal dulu dok mintak nak naik basikal,dayah tak kasik sbb taknak berlaku hal mcm nih la...risau dia seronok sgt berkawan main basikal sampai tak terjaga diri..

    takpe..kita ibu bapa nih mmg sentiasa nak yg terbaik utk anak kan..

    :)

    ReplyDelete
  7. dekat sgt ke utk mirul balik jalan kaki??
    balik jalan kaki ramai2 ke??
    bahaya kalo jalan kaki sengsorang..
    zaman skang ni bkn mcm dulu..
    Tapi, kalo nk ikut bahaya...dok dlm umah pun leh dpt bahaya, kan..ngee. Hati2 dan berwaspadalah...

    ReplyDelete
  8. lakukan yang tahu apa yang terbaik untuk anak kita.. kalau anak kita nakal orang lain bukannyer membantu malah menuduh yang bukan2.. .. harap anak2 kita semua dilindungi oleh Nya...

    ReplyDelete
  9. Amin...
    Tulah bila ank2 makin bsr nie takut dibuatnya kan..

    ReplyDelete
  10. Saya sokong..
    zaman sekarang ini anak2 tak ler leka sikit sebab pengaruh luar tu amat teruk sekali..
    Kadang2 kasihan macam kongkong tapi terpaksa. Kalau tak buat tak jadi anak aku ini..ehehhehe

    ReplyDelete
  11. Aq lebih prefer g hantar n amik anak..moga lepas nie Mirul ok noh...:-)

    ReplyDelete
  12. laa..await nih?
    mirul buat hal ke?
    tapi mmg kena pantau pergerakan dan pelajran anak2 nih...demi masa depan dorang jugak..

    ReplyDelete
  13. byk betul cabaran anak2 skrg ni kan

    ReplyDelete
  14. Umur2 macam ni la dorang nak start menakal kan, memang kalau tersalah berkawan, payah la jugak nnt. dulu kami selalu tak puas hati bila kena "kepong & umbut", tapi bila dah besar baru la syukur nya rasa.

    ReplyDelete
  15. tk per la demi anak2 kan....yg penting apa kita buat skrg demi kebaikan di masa depan ...

    ReplyDelete
  16. betul tu wantie... rasenya tu la yg terbaik tuk amirul... kita sebagai ibu mang sgt2 mengharapkan yg terbaik tuk anak2 kita, takpe sesekali kita berkorban tuk dia...

    ReplyDelete
  17. 1st time liya dengar umbut... kalau kepong tu tau le..

    ReplyDelete