Tuesday, March 5, 2013

kronologi mendapat kerja baru

sebelum aku decide nak resign,dah bincang bagai dengan my hubby
last tak de solution, hubby suruh je aku jadi suri rumah sepenuh masa
mmm... aku asyik dok cakap tengok macam mana 2x je.

mungkin dah rezeki kot, aku terbuka email kat online system office ni
selalunya emial kat situ dah mcm sampah. aku peram 3-4 hari
poas tu cuci semua email.
ada iklan tender, ada pengumuman cuti, line telephone problem pun ada pengumuman jugak

hari jumaat 1/3/2013, aku terbaca email yg ada la company ni nak pakai pekerja
di mana job functionnya sama seperti yg aku dok buat sekarang ni la
tengok date iklan dah seminggu. tak pe tak pe I try..

aku call, pas tu dorang cakap yg position tu dah ada org
huh..aku pujuk jugak, siap ckp aku tau kerja tu, aku in the same line
dia siap ckp, If you just want to try come for interview
hah.. i tak prepare apa pun.
tak pe.. u datanglah lepas lunch nanti.

pukul 2.00 aku pun ke sana, masuk je office, muncul seorang lelaki
yang memang aku dah lama kenal.
sejak aku kerja kat insurance company lagi
siap hi hi lagi, say " long time no see" semua
pas tu dok je kat kaunter tu, sembang itu sembang ini
then dia bawak je aplication form tu masuk bilik bos
tlepas dia datang semula jumpa aku, terus cakap aku di terima
cuak jugak aku, sebab dia tak mention gaji yg aku mintak tu
then aku tanya la salary mcm mana
ok lah, as you ask for this much we pay lo..

balik umah citer kat hubby, dia pun terkejut sebab aku tak de pun bagitau yg ada pply mana mana kerja
tetiba bagitau yg aku dapat. Tapi aku masih sedih nak tinggalkan company lama ni
cuba awak lihat perkara ni dalam dalam
perancangan Allah untuk awak
dari awak tak bukak e-mail tu, Allah ketuk pintu hati awak utk bukak e-mail
pas tu awak call, dorang ckp dah ada org
tapi awak gagahkan diri pergi juga untuk interview
last dorang tak interview pun, terus awak dapat kerja

Awak dapat kerja ni bukan kerana ada org rekomen
atau bagitau maklumat ke apa
Allah yang bagitau awak
Awak masih tak nampak ke?

Awak risau tentang pressure kat tempat baru kan
kat mana mana pun sama, even kat tempat kerja saya pun pressure
biasalah kerja, kalau kerja sendiri pun pressure juga
itulah harga yg perlu di bayar bila kita bekerja

then tentang salary tu, dorang tak kurangkan walaupu sesen pun 
itu juga kehendak Allah, sebab rezeki awak sebanyak itu
selayak itu untuk awak terima.
hah..ok darling, thanks for your shoulder for me to lying off
thank for your warm hug
thanks for your support . 
thanks god choose him for me..
thanks become my hubby, my freind and kekasih terlebih mesra...

14 comments:

  1. Semoga sentiasa sukses dlm apa jua yg diceburi ya.. all the best :D

    ReplyDelete
  2. tahniah kak!
    Allah mmg telah merencanakan sesuatu utk hambaNya.
    cuma kita sedar tak sedar je.

    ReplyDelete
  3. salam..allah mengetahui yang terbaik utk kita.inshallah ada kebaikan atas segala yg telah ditentukan..inshallah

    ReplyDelete
  4. Alhamdulillah kak...
    Tu rezeki akak....
    ALamak, nak melelah airmata baca ayat suami akak tu....

    ReplyDelete
  5. suami mmg selalunya akan bagi nasihat yg membuatkan kita berfikir lebih panjang..

    ReplyDelete
  6. semuanya telah di aturkan dgn izin dariNYA bersyukur la..:)

    ReplyDelete
  7. will always support u ti & doakan yg terbaik for u yer

    ReplyDelete
  8. betoi2....akak pun nak nasihatkan mcm tu jgk ler kat hang, hihi. Kat mana2 pun ada tekanan waima kita menjadi bos besar sekali pun.

    Rezeki T...
    Nak tinggalkan tempat lama tu mmg sedih..seperti orang tua2 dulu bagitau...tempat jatuh lagi kan dikenang...inikan pula...

    ReplyDelete
  9. ok la dh dpt tmpt baru...mulakan idup baru ...

    inshaAllah mgkin ada hikmah dia tu..

    ReplyDelete
  10. Yayyyy clap clap clap. Alhamdulillah.
    Congratulations, and no need to say more, totally agree with your hubby. Well done!

    ReplyDelete
  11. betul tu, semua adalah kehendakNya, semua dah tertulis... syukur alhamdulillah.... rezeki wantie cepat...takperlu tunggu lama tuk dpt keje baru... kira rezeki tak putus...

    ReplyDelete
  12. Alhamdulillah...rejeki la..
    sy tumpang gembira sbb awak da dpt kerja baru...rejeki awak, suami dan anak2 tuh...so terima tak kerja tuh?

    ReplyDelete