Friday, March 1, 2013

Langkawi- Taman Buaya

20/02/2013
Lepas breakfast kami terus ke Taman Buaya
cik Abang.... Ticket please.

Teruja la Amirul nak tengok buaya
Tapi Aleesya ok jer.
Dia tahu tak apa tu buaya?
tahukah anda, bahawa buaya matang pada usia 12 Tahun. kena la percaya sebab ini fakta ok.
Buaya Betina bertelur dari 20 hingga 70 biji pada satu masa- fakta jugak
tempoh pentasan telur adalah selama 3 bulan - fakta
ukuran anak buaya yang baru menetas ialah 11 inci ke 12 inci- juga fakta

 Buaya ni dari Afrika . kalau tak cakap pun dah boleh agak kan
kulit dia pun dah tau brand dari mana kan..kan..

tapi kan, buaya ni, kalau dia hempap badan kita
tak gigit pun rasanya boleh mati jugak le.

Ni namanya buaya tak de ekor. ingat puyuh je tak de ekor.
 buaya pun ada yg tak de ekor tau.  yg ni bahagian buaya yg handicap. 
mcm mcm pattern ada.yg bengkang bengkok pun hado. hahahaha.....

masa tengah tengok buaya. Tetiba ternampak org tengah bagi mkn buaya. 
Time ni memang best sebab anak anak teruja tengok buaya mkn.
Buaya mkn ikan busuk. Bau masa tu jgn ckp le. nak muntah pun ada. 
Tapi nak gain experience punya pasal tahan jugak la

Buaya makan ikan ek?
That day tengok kat Zoo Taiping, dorang rendam ayam sampai busuk 
kat dalam kolam buaya.
tak tau la pulak dia makan ikan.
kurang  knowledge le aku ni
ngap dah masuk mulut.

dulu masa aku datang sini, dorang bagi makan buaya tak de guna tali ni
dorang bagi terus dengan tangan. tapi kat kolam lain le.

Siap dengan pertunjukkan naik atas kepala buaya la
tangan masuk mulut buaya la.
mungkin masa aku sampai tu, time pertunjukkan belum lagi kot.
masa ni la terjadi satu insiden. sedang asyik penjaga tu bagi mkn. tetiba. lihat ekor  buaya tu. kepalanya dah sampai kat tebing. sedang sorang pelancong cina  teruja ambil gambar guna tab di buaya tu lompat sambil nganga mulut. nyaris dia baham tangan pelancong cina tu. Berderau darah kami semua.

penjaga tu cakap. hati hati le, kami tak pe kalau kena gigiit buaya ada insurance
pelancong la. kalau  jadi apa apa tak de insurance.
ngeh.. ngeh...
kena le check policy insurance korang ada mention mati di baham buaya boleh claimke idak
guwau je..
Aleesya dah cuak. tak mau kompromi tuk bergambar sebab dah terkejut.
kalau unexpected berlaku depan mata memang kita akan jadi ketaq lutut.
lutut Aleesya tu ketaq kot. ngeee

S
Apala yg kusyuk kami dua beranak ni. Tengah  intai telur buaya menetas
Amirul dah mula belajar. 
bila bawa dia mai tempat yg mcm ni
rasa mcm nak suruh dia buat karangan tentang buaya pun ado.
untuk recall memory dia.
 
Last sebelum nak gerak ke tempat lain, kami posing kenangan kat sini kejap
Aleesya poo poo benornyer. 
sebab tu muka pun dah tak manis. bucuk mashemmm..


Note: Pas ni gerak ke Makam Mahsuri  plak.


9 comments:

  1. buaya ni spesis apa?? cicak kan?? hehe..bkn pe..tgk buaya bengkok2 dan buaya takde ekor tu mcm cicak jer, kehkeh

    ReplyDelete
  2. mmg seronok gi sini. pastu lalu kat jambatan yg bwahnya penuh buaya2.. time we oll pegi time bg makan buaya mmg seram je tgkkk.. hihi

    ReplyDelete
  3. aku ada lalu taman buaya ni masa hari last nk blk tu..ada masa lagi sblm blk kuala kedah...

    tp aku mls dh arr..lgpun ada buaya je..lenkali lah..haha

    ReplyDelete
  4. tak penah lg pi taman buaya kat situ...

    ReplyDelete
  5. huishh nasib baik. boleh kot claim accident kemalangan, tu pun kalau ada insurance.

    ReplyDelete
  6. Selalunya aq g zoojet tgk boya nie...:-)

    ReplyDelete
  7. kat melaka juga ada taman buaya nih..
    bila la nak dpt tgok buaya berdiri kan...asik2 merangkak jer...hehehe

    ReplyDelete