Monday, April 8, 2013

Gula a.k.a. Nisan

Aku kan suka sangat makan Som Tam
Kalau ada peluang aku akan buat sendiri
Tapi kan, kat sini nak dapat betik tua tu susah sket.. so.. pendamkan je lah niat nak buat sendiri
kalau balik kampung memang heaven la kan...

Gula_somtam

Ada la hari tu my biras ckp yang kat Kuala Kedah ada jual Gula/Nisan utk org buat Som Tam
Apalas, aku suh le dia beli, pas tu bawa balik mai Penang ni
Simpan je lah dalam peti ais, tak buat som tam pun
Buat kerabu mangga ada lah..
Then, minggu lepas, pening tak tau nak masak apa
aku saja la pergi cuci mata kat kedai sayur 
tetiba usha.. mangga putik 
terus aku beli 2 biji nak buat kerabu
Dalam otak dok ingat yang Nissan Som Tam tu ada 

photo from storyofmama.blogspot.com
Semangat penuh membara terus je parut mangga tu
pas tu goreng ikan bilis sket
udang kering yang orang bagi dari Sabah tu pun ada
goreng kacang tanah sket
potong cili padi kecik kecik
dah siap semua, last baru nak pergi usha gula/Nisan dalam fridge tu
Mak ai... sekali keras macam batu
ketuk mcm mana pun tak boleh daa....


Lambat sangat tunggu dia mencair, aku letak je gula biasa tu
sampai ke esok pagi, gula tu still keras
tak de tanda tanda dia nak menmcair

eh gula tu memang tak boleh simpan dalam fridge ke?
sesapa yang pakar sila bagi nasihat sat
cam no nak simpan gula/Nissan tu agar tahan lama?


Note: Gula/Nissan tu dah selamat masuk Tong Sampah, sebab semut dah lepak..

12 comments:

  1. suka tul hg ngan somtam noh...ritu masa pregnant aleesya hg tingin mkn somtam gak kan..hehe

    ReplyDelete
  2. akk kalu nk betik, meh la ke kg sy..belambak2..smpi x termakan... ;-)

    ReplyDelete
  3. fullamak....kerabu mangga...mm...sedapp

    ReplyDelete
  4. Sedapnyaa tgk kerabu mangga..tuh..

    Tak pasti plak pasal gula nisan.. tak cuba panaskan ker.. ?

    ReplyDelete
  5. Salam wantie,
    gula nisan tu mmng sya smpn kat petisejuk. Taim nk guna tu sya akn kikis pakai pisau@ racik pakai pemarut

    ReplyDelete
  6. takder idealer weh... leh ler pulak gitu yerk.. ehm sedapnyer... nasib takder isi dalam perutni...

    ReplyDelete
  7. sedapnyyyaaaaa....
    lama x buat :P

    ReplyDelete
  8. simpan dala tabung lah..

    tapi ita punyer simpan dalam peti sejuk ok je..takde keras plok...
    kalau nak guna tu terus je leh guna

    ReplyDelete
  9. feveret liya tu kak ... kerabu mangga... !! bila le nk dpt rs masakan akk ni ye hehehe

    ReplyDelete
  10. bley tak nak kata, sy tak penah makan som tam....

    ReplyDelete