Wednesday, May 15, 2013

Kuih Dangai

Malam sebelum aku balik dari kampung, aku telah pun bermimpi.

yang aku makan kuih "Dangai" dengan sedapnya..
segar terasa di tekakku ini yang kuih dangai tu
berjalan jalan di lorong esophagus ku.
sedapppppppp....walawei...


Balik kampung hari tu, aku ajak mak pergi pekan hari
atau kami panggil "Pekan Nat".
mata aku melilau dok tengok kekalau ada orang jual dangai
Mak cakap kat ujung sana ada la, dah mai lewat..habih dah kot.
sedih.... tersangat sedih..
seketika aku masih berkhayal dengan rupa paras si Dangai yang betul betul
telah menggodaku.

Putus asa sesangat sebab kat Penang ni, susah benor nak jumpa dangai
waaaaa..... nangis dalam ati jerk.
tetiba aku nampak satu gerai, dah nak tutup pun.


memang dah rezeki aku kot., ada jugak org yang jual Dangai tu
Aku borong semua, yang pastinya "Hot from Oven" lah kan
terubat jugak rinduku pada si Dangai

ha.. ginilah rupa si Dangai tu
korang panggil Apa?
dulu masa kecik, selalu konpius. Dangai dengan Dangau.
hahahaha...


Note: Kuih dangai juga di kenali dengan Kuih Rangin.

14 comments:

  1. x pernah makan pun kuih ni. nama pun mcm pelik je kan

    ReplyDelete
  2. ohh ne kuih traditional from which state of malaysia? :)

    greeting from brunei ^^

    ReplyDelete
  3. ooo
    kuih ni rupanya
    nama lain tak thu

    ReplyDelete
  4. same! saya pun panggil dangai..
    sedap sungguh kuih dangai ni

    ReplyDelete
  5. 1st time dengar nama kuih ni.. 1st time jugak tengok.. nmpak sedap..

    ReplyDelete
  6. rindu jugak nk mkn kuih dangai ni... nak buat tak berapa pandai sgt... huhu..

    ReplyDelete
  7. Oh kuih ini, KA x brp gemar pulak !

    ReplyDelete
  8. Wah sedapnya... feveret tu!!Samalah panggil pun dangai gak..

    ReplyDelete
  9. Aritu tgk kat blog yati..tingin.hee. Kami pun panggil dangai gak. Tp awat suka lupa nama dia tak tau. Ni dah bca baru tingat blk

    ReplyDelete